Tre måneder igjen til valget:

Kampen om storbyene

Høyre kan miste Stavanger for første gang på 24 år. Bompengelister skaper politiske rystelser i Bergen og Tromsø. I Oslo og Trondheim holder de rødgrønne stand. Dette er den politiske situasjonen i fem norske storbyer tre måneder før valget:

VIL TA STYRINGEN: Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger Kari Nessa Nordtun er klar for full fart fram mot valget. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
VIL TA STYRINGEN: Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Stavanger Kari Nessa Nordtun er klar for full fart fram mot valget. Foto: Carina Johansen / DagbladetVis mer

STAVANGER: Kan gå mot skifte

Det pleier ikke engang å være spennende i Stavanger. Her har Høyre sittet trygt med makta i seks perioder, men i år kan seiersrekka bli brutt.

Kommunesammenslåing og bompengemotstand kan bane vei for den første Ap-ordføreren siden 1993.

- Vi merker en god vind, en vind med optimisme, sier ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun (Ap).

Hun er klar til å gjøre alt for å mobilisere fram mot valget 9. september.

Arbeiderpartiet har til og med gått til anskaffelse av en egen bil med listetoppens navn og smilende ansikt over hele siden.

- Først gang sønnen min på to så den, gikk han bort og kysset på bildet, ler Nordtun, litt flau, litt stolt over doningen.

Kjendishjelp

Også deler av kulturlivet har mobilisert.

LAR SEG IKKE STRESSE: Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø tar ikke gjenvalg, men har god tro på at det er partikollega John Peter Hernes som overtar ordførerkjedet. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
LAR SEG IKKE STRESSE: Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø tar ikke gjenvalg, men har god tro på at det er partikollega John Peter Hernes som overtar ordførerkjedet. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Forfatteren Tore Renberg står på Ap's liste i Stavanger. 1. mai dro han i gang «Konsert for skifte i Stavanger» med Morten Abel, der en rekke artister stilte opp gratis. Andre profiler på venstresiden er den tidligere nyhetssjefen i Klassekampen, Mímir Kristjánsson, som i januar sluttet i jobben sin for å stille som ordførerkandidat for Rødt.

- Det som avgjør valget i år, er hvor godt vi klarer å formidle budskapet vårt. Jeg håper folk ser at vi trenger en ny politisk styring for å snu utviklingen med økte forskjeller, barnefattigdom og økonomisk krise i skolene våre, mener Nordtun.

- Det er mer åpent i Stavanger enn på 20-30 år, mener førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Han gir Ap støtte i at de kan vinne ordførermakta i år.

Men som i resten av landet, er det først og fremst støttepartiene, som SV, Rødt og MDG som vokser.

Sp kan bytte side

Kommunesammenslåingen i Stavanger, prestisjereformen for Høyre sentralt, er noe av det som kan avgjøre.

Stavanger skal slås sammen med Rennesøy og Finnøy, to kommuner der Senterpartiet har stått sterkt.

Og mens Sp i Stavanger har samarbeidet med høyresiden, har det motsatte vært tilfelle på øykommunene. Nå som de slås sammen, forventer alle at Sp vil støtte Ap, om de rødgrønne gjør det godt nok.

Sp har de beste forhandlingsmulighetene og vil foreløpig ikke komme med noen avklaring:

- Det er veldig spennende. Høyre har hatt makta i 24 år, hvilken vei vipper det nå? Det er mange som ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på. Heller ikke Sp har bestemt oss for hvilken vei vi vil gå, sier Dagny Sunnanå Hausken, førstekandidat for Sp.

STARTET BOMPENGEMOTSTANDEN: Frode Myrhol stiftet Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Stavanger. Nå snur de politiske tyngdeforhold på hodet i flere byer. Foto: Lars Eivind Bones
STARTET BOMPENGEMOTSTANDEN: Frode Myrhol stiftet Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Stavanger. Nå snur de politiske tyngdeforhold på hodet i flere byer. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Polarisering

Når grunnleggeren av Poll of polls i Norge, Johan Giertsen, skal oppsummere velgernes vandringer i byene, snakker han om polarisering og europeisering, som gir seg uttrykk som at de gamle styringspartiene mister oppslutning til det som tidligere var små støttepartier.

Ikke minst har Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) rystet de etablerte partiene i flere byer. Det startet i Stavanger. Her er FNB allerede inne i bystyret med tre mandater. For et maktbytte i Stavanger må de velge å støtte venstreblokken, noe ekspertene anser som sannsynlig.

- Det som blir avgjørende for oss er hvilken side som gir oss mest i bompengesaken. Så enkelt er det, sier folkeaksjonens «far »Frode Myrhol, som kaller seg blokkuavhengig. Han sier likevel at de som har kommet dem mest i møte i Stavanger er venstresiden.

Selvsikkert Høyre

MAKT UANSETT? Sp, med førstekandidat Dagny Sunnanå Hausken i spissen, kan komme til å avgjøre valget i Stavanger. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
MAKT UANSETT? Sp, med førstekandidat Dagny Sunnanå Hausken i spissen, kan komme til å avgjøre valget i Stavanger. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Optimismen på venstresiden til tross, er det fortsatt slik at høyresiden er et hestehode foran på meningsmålingene.

- Jeg kan ikke se at vi står noe svakere enn sist, sier Høyre-ordfører Christine Sagen Helgø. Hun tar ikke gjenvalg, men overlater stafettpinnen til partikollega John Peter Hernes.

- Litt av Ap's problem i Stavanger er at vi er det lyseblå, pragmatiske Høyre, sier Helgø.

- Ap går mer og mer mot venstre, og har budsjettsamarbeid med SV, MDG og Rødt. Jo mer mot venstre de går, jo større sjanse er det for at sentrumspartiene vil samarbeide med oss, mener Hernes.

BERGEN: Bompengesjokket

Mens Folkeaksjonen Nei til mer bompenger har bidratt til økt spenning i Stavanger, har de skapt et regelrett sjokk litt lenger opp langs Vestlands-kysten.

Både bomdebatten - og noen bomstasjoner - tok fyr da det ble åpnet en helt ny bomring rundt Bergen.

På kort tid har protestlista vokst til å bli byens største. Den siste lokale meningsmålingen som er publisert, ga FNB rekordstore 25,4 prosent oppslutning.

Ifølge Giertsen i Poll of polls var det venstresiden som lå best an for et halvt år siden, til FNB kom på banen.

Bergen er i den uvanlige situasjonen at det sittende byrådet består av Arbeiderpartiet, Venstre og KrF.

Ap går til valg på at den konstellasjonen skal fortsette.

I tillegg har byrådsleder Roger Valhammer sagt at Ap kan ha samtaler etter valget med alle partier bortsett fra Høyre, Frp og bompengepartiet.

På motsatt side av streken har Høyres byrådslederkandidat Harald Hove åpnet for et samarbeid med bompengepartiet.

- Vi utelukker i utgangspunktet ikke å snakke med noen, sier Hove til Dagbladet.

Vil det vare?

- FNB henter to av tre velgere fra høyresiden, men resten fra venstresiden. Det gjør at de har effekt på blokkene der flertallet er lite. De bryter inn på de etablerte strukturene ved å flytte velgerne over, påpeker Giertsen.

FIRE NYE ÅR: Selv om det rødgrønne utstillingsvinduet i Trondheim har slått sprekker de siste par årene, ser det ut til at velgerne gir Rita Ottervik makt til å styre byen i nok en periode. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FIRE NYE ÅR: Selv om det rødgrønne utstillingsvinduet i Trondheim har slått sprekker de siste par årene, ser det ut til at velgerne gir Rita Ottervik makt til å styre byen i nok en periode. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hvordan det ender i Bergen om tre måneder er det ingen som tør å spå, for det nyvunne flertallet for høyresiden er skjørt.

- Det er umulig å si, selvsagt, men i motsetning til andre vanskeligere saker så vil jo ikke bommene forsvinne før valget. Det kan være noe som gjør at det varer, sier meningsmålingseksperten.

OSLO: Raymond favoritt, foreløpig

1. juni kom 53 nye bomstasjoner på plass i Oslo. Med det har bompengeprotesten slått til også her, men flere støtter tydeligvis også opp om bommene:

På en fersk meningsmåling utført av Respons Analyse for VG, gjør Miljøpartiet De Grønne (MDG) et byks på 5,8 prosentpoeng til 13,9 prosent, mens Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) debuterer med 9,1 prosent. Det betyr at bompengepartiet er fjerde størst i Oslo-politikken sammen med Rødt.

BOMDEBATT: Aina Stenersen fra Oslo Frp aksjonerer mot nye bomstasjoner i Oslo, men på meningsmålingene blør Frp velgere til Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BOMDEBATT: Aina Stenersen fra Oslo Frp aksjonerer mot nye bomstasjoner i Oslo, men på meningsmålingene blør Frp velgere til Folkeaksjonen nei til mer bompenger. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Det er klart jeg er spent på hvordan dette utvikler seg, men i Oslo er det veldig mange som vet at bompengene skal gå til bedre kollektivtrafikk. Jeg tror mange i Oslo vil stemme på partier som tar dette på alvor, sa byrådsleder Raymond Johansen til Dagbladet før den nye målingen var kjent.

Inntil videre er han favoritt til å styre Oslo også etter høstens valg.

På snittet av målingene går riktignok Arbeiderpartiet markant tilbake, men takket være vekst hos byrådskameratene SV og MDG samt støtteparti Rødt, ligger det ikke an til skifte i Oslo.

- Vi ligger godt an, men vi må løfte oss enda mer. SV, Rødt og MDG ligger godt an på målingene. Det er en god ting. Arbeiderpartiet tapte landet i 2013 fordi våre samarbeidspartnere blødde velgere. Ap gjorde et godt valg, sier byrådsleder Raymond Johansen.

TRONDHEIM: Fire nye år for Rita

I motsetning til andre storbyer har Trondheim ikke noe bompengeopprør som snur politiske tyngdeforhold på hodet.

- Grunnen til det, er at nok at ambisjonsnivået her har vært mer moderat. Størrelsen på bompengeandelen har vært innenfor en akseptabel smertegrense. Og så har folk sett resultater. Det har blitt mindre biltrafikk, og dermed mindre kø. Vi har ikke hatt biltrafikkvekst på flere år, sier kommunalråd Geirmund Lykke (KrF).

BERGEN: Statsminister Erna Solberg sammen med nye byrådslederkandidaten Harald Victor Hove i Høyre. Han utelukker ikke samarbeid med FNB. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
BERGEN: Statsminister Erna Solberg sammen med nye byrådslederkandidaten Harald Victor Hove i Høyre. Han utelukker ikke samarbeid med FNB. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Selv om det rødgrønne utstillingsvinduet i Trondheim har slått sprekker de siste par åra, ser det ut til at velgerne gir Rita Ottervik makt til å styre byen i nok en periode.

Det blir Rita Otterviks femte periode. Ottervik - eller Rita, som hun kalles i Trondheim - har styrt byen siden 2003. I årevis har partiet ligget på over 40 prosent i kommunen, seinest ved kommunevalget i 2015, da Ap fikk 41,5 prosent. Slik er det ikke nå.

Men på en fersk måling for Adresseavisen og NRK får Ap 31,2 prosent, mens Høyre etter gode målinger i vinter faller til 18, 3 prosent. Rødt gjør en kjempemåling med 8,5 prosent og er større enn Frp, som får 8,2 prosent.

TRAKK SEG: Erna Solberg satte sin lit til at eksordfører Jens Johan Hjort skulle vinne valget for Høyre i Tromsø, men før jul trakk han seg. Etter den tid har bomopprøret snudd opp ned på politikken i Tromsø også. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TRAKK SEG: Erna Solberg satte sin lit til at eksordfører Jens Johan Hjort skulle vinne valget for Høyre i Tromsø, men før jul trakk han seg. Etter den tid har bomopprøret snudd opp ned på politikken i Tromsø også. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ap gjør jo dårligere målingene nå enn tidligere, så vi har en stor jobb å gjøre fram mot valget. Men vi ser at det ikke er noen bølge i Trondheim for Høyre og Frp, mens SV, Rødt, MDG og Senterpartiet vokser, sier ordfører Rita Ottervik til Dagbladet.

TROMSØ: Dødt løp

I Tromsø har valgkampen tatt noen heftige vendinger siden statsminister Erna Solberg besøkte byen i september i fjor. Da lå den populære gammelordføreren og advokaten Jens Johan Hjort an til å bli Høyres ordførerkandidat og en bompengefinansiert byvekstpakke samlet bred støtte i bystyret.

Men da Hjort avviste et bompengeultimatum fra Frp og luftet tanken om et samarbeid med Ap i stedet, forvitret noe av støtten i egne rekker. Før jul valgte Hjort å trekke sitt kandidatur, slik han også gjorde etter fire år som ordfører i 2015. Nå står ordførerkampen i Tromsø mellom den inntil nylig ganske ukjente Hans Petter Kvaal fra Høyre og den lokale næringslivstoppen Gunnar Wilhelmsen fra Arbeiderpartiet.

- Det er 50/50 og svært åpent, sier politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys til Dagbladet.

Også i Tromsø har et bompengeparti snudd det politiske landskapet på hodet.

- Nei til bompenger ble etablert så seint som i mars, men har allerede nærmere 10 prosent av velgerne i ryggen. Så spørs det om de alt kan ha nådd maksnivået og punkterer når valgdagen er her, sier Fjellheim.

Nordlys’ seineste partimåling fra mai viser en tilbakegang på nesten 10 prosentpoeng for Ap fra valget i 2015. Hvis målingen blir valgresultat, blir det Ap's svakeste kommunevalg i Tromsø etter 1945.

Også Høyre går tilbake, men Frp holder stand – trass i bomopprør – og noterer en oppslutning på snaut 12 prosent, noe bedre enn valgresultatet fra fire år tilbake.

Flere av toppene på bompengelista har for øvrig bakgrunn fra Frp. Og listetopp Jan Blomseth er tydelig: Det skal ikke bli innført bompenger i Tromsø. På spørsmål fra Nordlys nylig om dette kravet er ufravikelig, svarer Blomseth som følger:

- Ja, du helsike. Det er så ufravikelig at Dovre blir å falle før!