INGEN FRED:  I sitt aller første TV-intervju utelukker Abu Mohammed al-Joulani, lederen for Jabhat al-Nusra, fredsforhandlinger med president Bashar al-Assad. Her ser du en knippe av krigerne i al-Nusra. Foto: REUTERS.
INGEN FRED: I sitt aller første TV-intervju utelukker Abu Mohammed al-Joulani, lederen for Jabhat al-Nusra, fredsforhandlinger med president Bashar al-Assad. Her ser du en knippe av krigerne i al-Nusra. Foto: REUTERS.Vis mer

- Kampene er nesten over. Vi vil oppnå seier. Vi ber til Gud. Det er bare et spørsmål om dager

Al-Qaida-leder vil sette hardt mot hardt i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lederen for al-Qaida-gruppa Jabhat al-Nusra i Syria, en av de mektigste gruppene i det krigsherjede landet, har fortalt til Al Jazeera at konflikten nærmer seg en slutt, og at hans krigere beholder overtaket.

I sitt aller første TV-intervju utelukker Abu Mohammed al-Joulani, lederen for Jabhat al-Nusra, fredsforhandlinger med president Bashar al-Assad.

- Kampen er nesten over, vi har dekket om lag 70 prosent av landet. Vi vil oppnå seier snart. Vi ber til Gud. Det er bare et spørsmål om dager, sa han i et eksklusivt intervju med Al Jazeeras Tayseer Allouni, fra et ukjent sted i Syria.

Al-Joulani la til at al-Nusra - utpekt av FN, USA og andre vestlige land som en terroristorganisasjon - ikke ville akseptere utfallet av den kommende internasjonal konferanse i Genève i januar.

Kjent for selvmordsangrep Lite er kjent om al-Qaida-lederen, men det antas at han sluttet seg til den selverklærte jihadist-gruppa for flere år sida for å bekjempe de amerikanske styrkene i Irak.

Al-Nusra, som ønsker å etablere en syrisk stat styrt under islamsk lov (sharia), nekter å si hvor mange krigere de har i Syria, men grove anslag tyder på at det kan være et sted mellom 5000-20 000 krigere. Al-Nusra er kjent for å bruke selvmordsangrep som del av sin kamp mot Assads tropper.

De er i tillegg blitt anklaget av FN for å begå krigsforbrytelser mot regjeringsstyrker og sivile.

Utpeker nytt mål Konflikten i Syria, som begynte for nesten tre år sida, har tatt stadig mer sekteriske overtoner.

Assad tilhører Alawite-sekta, en avlegger av sjiaislam, mens de fleste av opprørerne som forsøker å styrte regimet hans tilhører den sunnimuslimske majoriteten.

 NEKTER:  Al-Joulani la til at al-Nusra - utpekt av FN, USA og andre vestlige land som en terroristorganisasjon - ikke ville akseptere utfallet av den kommende internasjonal konferanse i Genève i januar. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/NTB Scanpix.
NEKTER: Al-Joulani la til at al-Nusra - utpekt av FN, USA og andre vestlige land som en terroristorganisasjon - ikke ville akseptere utfallet av den kommende internasjonal konferanse i Genève i januar. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

- Hvis Assad-regimet beholdt makten, så vil neste mål være den arabiske halvøya, nå kjent som Saudi-Arabia, sier al-Joulani.

Olja er nøkkelen USA og Saudi-Arabia har vært allierte siden kongedømmet ble erklært i 1932, noe som gir Riyadh en kraftig militær beskytter og samtidig Washington sikre oljeforsyninger.

- De meste av olja ligger i øst i Saudi-Arabia, i al-Ihsaa, Qateef og Dammam. Disse områdene vil være ettertraktet, advarer al-Joulani.

Sammen med andre mektige opprørsbrigader, forblir al-Nusra sterkt og de godkjenner ikke den syriske opposisjonen i eksil.

- Vi vil ikke anerkjenne noen resultater som kommer ut av den Genève 2-konferansen, det vil vi heller ikke barn eller kvinner i Syria gjør. De som tar del i konferansen representerer ikke folket. Dessuten, hvem har gitt dem tillatelse til å representere folket? spør han.

 HEMMELIG:  Al-Nusra, som ønsker å etablere en syrisk stat styrt under islamsk lov (sharia), nekter å si hvor mange krigere de har i Syria. AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI
HEMMELIG: Al-Nusra, som ønsker å etablere en syrisk stat styrt under islamsk lov (sharia), nekter å si hvor mange krigere de har i Syria. AFP PHOTO / KARAM AL-MASRI Vis mer