Kampene i Irak fortsetter

Minst 50 irakere skal ha blitt drept i en amerikansk storoffensiv vest i Irak fredag og lørdag. I tillegg er flere drept, blant annet en ti år gammel jente, av selvmordsbombere i Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjon Spear, som amerikanerne kaller den, startet fredag i Karabilah, 320 kilometer vest for Bagdad. Karabilah ligger i Anbarprovinsen som lenge er blitt betraktet som et arnested for opprørere. Både amerikanske og irakiske soldater har deltatt i operasjonen.

50 drept

– Omtrent 50 opprørere skal være drept siden operasjonen startet fredag. Det har ikke vært meldt om sivile eller militære tap, sier marinekaptein Jeffrey Pool til det amerikanske nyhetsbyrået AP.

I tillegg skal omtrent 100 opprørere være pågrepet.

Men legen Hamdi al Alusi ved sykehuset i byen Qaim som ligger 10 kilometer nordøst Karabilah er klar på at det ikke bare er opprørere blant ofrene. Han sier til flere nyhetsbyråer at 20 av de drepte er sivile irakere.

Trygg havn

Operason Spear startet tidlig fredag morgen. Vitner har meldt om spredt skyting og kamper. I tillegg slapp amerikanske fly bomber over hus hvor man mistenkte at det befant seg opprørerne og våpenlagre.

Det skal befinne seg både utenlandske og irakiske opprørere i Karabilah-området som ligger nær det syriske grensen. Amerikanske myndigheter sier at området var en trygg havn for opprørere helt frem til den amerikanske militæroffensiven i november i fjor.

Selvmordsaksjoner

Ved siden av den blodet som fløt under den amerikanske offensiven, ble minst fire personer drept i flere selvmordsangrep i Bagdad lørdag, blant dem to irakiske soldater og en ti år gammel irakisk jente. Mer enn 20 andre ble skadet, blant dem en irakisk journalist.

I et av angrepene kjørte en selvmordsbomber bilen inn i en irakisk militærkolonne og to irakiske soldater døde.

Flere operasjoner

I tillegg startet amerikanerne lørdag ytterligere en militæroffensiv, Operasjon Dagger nord for Bagdad. Opprørerne holder til ved bredden av en avsidesliggende innsjø nær Anbar. Omtrent 1.000 amerikanske og irakiske soldater, støttet av fly og tanks, deltok i operasjonen.

I tillegg meldte amerikansk militære at to soldater ble drept og en såret i en trefning fredag kveld mens de transporterte en fange i området nord for Bagdad. En sivil iraker og fangen døde også i trefningen. Fem irakiske politimenn ble såret.

Minst 1.718 amerikanske militære er drept siden krigen i Irak startet i mars 2003, i følge AP.