Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampene raser gjennom gatene i bydelen Salaheddine i Aleppo

Både opprørere og regjeringsstyrker hevder å ha tvunget fienden på retrett i Syrias største by Aleppo.

GATEKRIG: En soldat fra «Free Syrian Army» prøver å komme seg i skjul i Aleppo 7. august. Foto: Goran Tomasevic / Reuters
GATEKRIG: En soldat fra «Free Syrian Army» prøver å komme seg i skjul i Aleppo 7. august. Foto: Goran Tomasevic / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske regjeringsstyrker presset onsdag opprørerne ut av bydelen, som har utgjort frontlinjen i kampen om Aleppo, ifølge kilder i syrisk sikkerhetstjeneste. Selv mener de at det bare er et tidsspørsmål før byen igjen er på president Bashar al-Assads hender, noe motstanderne avviser.

Opprørskommandanten Wassel Ayub hevdet onsdag ettermiddag at de har tatt tilbake kontrollen over deler av bydelen.

- Etter et halvannen times motangrep har vi tatt tilbake tre av de fem gatene regimestyrkene kapret tidligere på dagen. Vi satte i gang et motangrep etter at vi ble forsterket med 700 mann, sier Ayub.

En annen opprører, som kaller seg Omar, hevder de har forårsaket store tap hos styrkene som kjemper for president Bashar al-Assad.

Ifølge syriske aktivister ble minst 37 mennesker drept i Aleppo onsdag, blant dem 17 sivile, ti opprørere og ti soldater. Til sammen ble minst 162 mennesker drept over hele landet, ifølge aktivistene i Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Gir seg ikke Tidligere onsdag strømmet stridsvogner og pansrede kjøretøyer inn i Salaheddine, og det brøt ut voldsomme kamper mellom regimesoldatene og opprørerne som var igjen. Bygninger i området ble truffet av skudd og eksplosjonene gjallet.

Opprørere løp rundt i kaoset og ropte inn i walkietalkier: «Hæren er kommet, hæren er kommet» mens helikoptre sirklet over en politistasjon som opprørerne fortsatt kontrollerte, rundt én kilometer unna Salaheddine.

Intensiteten i kampene vitnet om at Assad ikke har planer om å la seg presse ut, til tross for at statsministeren hoppet av og flyktet med familien mandag.

«Kom deg ut!» Etter å ha drevet opprørskrigerne ut av mesteparten av Damaskus-distriktet, har Assad forsterket troppene i nord med mål om å gjenvinne de opprørskontrollerte bydelene i Aleppo.

- Utslettelsen av motstandslommer fortsetter sannsynligvis til torsdag morgen, sa en kilde i den syriske regjeringens sikkerhetstjeneste til nyhetsbyrået AFP.

- Hærens mål er da å beleire nabobydelen Seif al-Dawla i vest, la kilden til.

Bare opposisjonens flagg sto igjen ved en kontrollpost som den siste uken har vært bemannet av opprørere, meldte Reuters' reportere som var i Salaheddine onsdag morgen.

- Vi har trukket oss tilbake, kom deg ut herfra, ropte en enslig opprørskriger til journalistene.

Den sørvestlige bydelen er strategisk viktig, ettersom den er en inngangsport til millionbyen.

Amnesty bekymret Nye satellittbilder fra Syria viser at det blir brukt stadig tyngre våpen i kampene i Aleppo-området. Amnesty International sier at bildene avslører mer enn 600 kratre i byen Anadan, som sannsynligvis er forårsaket av artillerigranater.

- HAR TATT OVER: Onsdag hevdet opprørerne at de hadde tatt tilbake kontrollen over deler av bydelen Salaheddine. Foto: Goran Tomasevic / Reuters
- HAR TATT OVER: Onsdag hevdet opprørerne at de hadde tatt tilbake kontrollen over deler av bydelen Salaheddine. Foto: Goran Tomasevic / Reuters Vis mer

Både regjeringsstyrkene og opprørerne kan bli holdt ansvarlige for å ikke beskytte de sivile, advarer Amnesty.

- Ethvert angrep mot sivile vil bli tydelig dokumentert slik at de som står bak, vil bli holdt ansvarlig, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Amnesty er spesielt bekymret for bruken av tunge våpen i boligområder i Aleppo. Det kan føre til ytterligere brudd på folkeretten.

- Å gjøre Syrias mest folkerike by om til en slagmark vil ha fryktelige konsekvenser for sivile, sier Christoph Koetti, amerikanske Amnestys leder for krisehåndtering.

Statsfjernsyn meldte onsdag om at flere terrorister ble drept i Aleppo.

Snikskyttere på hustak og stridsvogner kombinert med luftangrep har svekket opprørerne kraftig i deres viktige skanse.

Dessuten hadde opprørerne i Aleppo angivelig begynt å slippe opp for ammunisjon allerede da Bashar al-Assads styrker omringet Salaheddine tirsdag.

(NTB)

I ALEPPO SENTRUM: Soldater fra «Free Syrian Army» i nabolaget Salah al- Din i Aleppo 5. Foto:  Goran Tomasevic / Reuters
I ALEPPO SENTRUM: Soldater fra «Free Syrian Army» i nabolaget Salah al- Din i Aleppo 5. Foto: Goran Tomasevic / Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media