Kamper i Benghazi etter demonstrasjon

Minst én drept under opptøyene i den libyske byen.

I FLAMMER: Ei vaktbu utenfor en rettsbygning i Benghazi står i brann under dagens opptøyer. Foto: ABDULLAH DOMA / AFP / SCANPIX
I FLAMMER: Ei vaktbu utenfor en rettsbygning i Benghazi står i brann under dagens opptøyer. Foto: ABDULLAH DOMA / AFP / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilhengere og motstandere av føderalisme støtte fredag sammen i den østlibyske byen Benghazi fredag. Minst én person ble drept.

Journalist Amund Bakke Foss var til stede under demonstrasjonen, hvor omkring 2000 personer demonstrerte for regionalt selvstyre på Frihetsplassen i Øst-Libyas største by. Han forteller at protesten først gikk rolig for seg, før det brøt ut uro.

— Plutselig brøt det ut panikk. Mange hundre mennesker stormet ut av torget, inkludert meg. Så hørte jeg de første skuddene, sier Bakke Foss til NTB.

Senussi talte Nordmannen er i Benghazi i forbindelse med en masteroppgave ved Universitetet i Oslo. På Frihetsplassen talte Ahmed Zubeir Senussi, som har tatt til orde for økt selvstyre for den oljerike regionen Kyrenaika, etter den ukentlige fredagsbønnen. Kort tid etterpå brøt det ut kamper.

Bakke Foss unnslapp skuddene, og kom seg i sikkerhet på hotellet 200 meter unna. 24-åringen forteller at sikkerhetsoppbudet i form av militssoldater var stort under demonstrasjonen, men at Benghazi har vært rolig den siste uken.

— Jeg har blitt fortalt at de som skjøt, var en anti-føderalistisk milits som ville bryte opp demonstrasjonen, sier han, som ble møtt av en stor demonstrasjon mot føderalisme da han ankom Benghazi for én uke siden.

Tre regioner — Én person ble drept, og minst fem andre ble såret, sier en talsmann for helsemyndighetene, Basma Mohammed, til AFP etter sammenstøtene fredag.

Under et regionalt toppmøte i Benghazi i Libya tidligere i mars erklærte regionale politikere og klanledere selvstyre for Kyrenaika-regionen øst i landet. Tilhengerne av føderalisme vil at Libya skal deles inn i tre selvstyrte regioner: Kyrenaika, Tripolitania og Fezzan.

Libyas nasjonale overgangsråd (NTC), som sitter med makten i landet, er imot en slik politisk løsning. Forrige fredag strømmet demonstranter ut i gatene i både Benghazi og hovedstaden i Tripoli, i protest mot føderalisme.

(NTB)