Kamper i jordskjelv-rammet område

Islamabad (NTB-Reuters): Det ble i dag meldt om kamper i det jordskjelvrammede området nord i Afghanistan. De beskylder hverandre gjensidig for å ha startet kampene, som vanskeliggjør hjelpearbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den afghanske taliban-militsen og motstandere av regimet meldte om kampene, som skal ha startet søndag i Bangi-distriktet mellom taliban-militsens støttepunkt Kunduz og Taloqan. Området kontrolleres av en allianse av militsgrupper som slåss mot taliban. Taloqan er den største byen i det jordskjelvrammede området. Begge leire beskylder hverandre for å ha satt i gang kampene.

Kan hindre hjelp

FN og Den internasjonale Røde Kors-komiteen var mandag på vei inn i det jordskjelvrammede området for å kartlegge omfanget av katastrofen og behovet for nødhjelp.

  Til nå er hjelpeinnsatsen blitt hindret av dårlig vær ved flyplassen i Taloqan, som er et av de mest avsidesliggende strøk i fjellandet Afghanistan. Kampene i Bangi-distriktet kan legge nye hindere i veien for hjelpemannskapene.

  Taliban-kilder sier at kampene begynte til tross for deres tilbud om våpenhvile for å lette hjelpeinnsatsen for de jordskjelvrammede. Tallet på omkomne oppgis nå til rundt 4 500 og mange tusen mennesker er blitt husløse.

 Det foreligger ennå ingen bekreftelse fra uavhengige kilder på at kamper er brutt ut, men kilder i de humanitære organisasjonene har uttalt at meldingene ikke lyder usannsynlige.

Skeptisk

Søndag fortalte en talsmann for motstands-alliansen fra Tadsjikistans hovedstad Dusjanbe at alliansens styrker har fått ordre om å la våpnene hvile for å kunne delta i hjelpeinnsatsen.

 Hjelpeorganisasjonene prøvde å nå inn til området fra Faizabad i det nordøstlige Afghanistan og fra Dusjanbe i nabolandet Tadsjikistan, men de støtte på store problemer i form av smale og ødelagte veier og dårlig vær.

  En FN-kolonne med 20 tonn mat var på vei fra Faizabad til Taloqan, og flere lastebiler ville prøve den samme ruten de nærmeste dagene, opplyste FN-kilder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer