Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kamper midt i Damaskus

Kampene mellom opprørere og regjeringsstyrkene raser på tredje dagen i Damaskus. Det er nå meldt om kamper midt inne i hovedstaden. Opprørerne har innledet en offensiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meldes nå om kamper i Baghdadgata, ei av gjennomfartsårene i hovedstaden Damaskus. Det er første gang kampene har nådd midtbyen. Skyting fra automat-våpen kunne også høres fra torget Sabaa Bahrat like ved. Der ligger nasjonalbanken, og torget har ofte vært brukt til støtte-demonstrasjoner for president Bashar al-Assad.

Kampene har også spredt seg til nordlige og nordøstlige bydeler. Der har helikoptere deltatt i kampene, melder BBC.

Midan
Sikkerhetsstyrker med pansrede kjøretøy har forsøkt å omringe bydeler i hovedstaden Damaskus hvor opprørerne har bitt seg fast. Skarpskyttere er å se på takene.  Men regjeringsstyrkene har ikke klart å knuse opprørerne i bydeler som Midan sør i byen.

- Hæren skyter hysterisk i Midan. Det sammenfallende regimet har gått fra vettet, sa en opposisjonell til nyhetsbyrået AFP.

Video-opptak som er lagt ut på nettet, viser gutter i olabukser som søker dekning bak sandsekker i sidegater og fyrer av rakettdrevne granater og automatvåpen blant skyer av støv og røyk. Opprørerne setter fyr på bildekk og stenger noen gater for å lette presset på sine styrker. Svart røyk velter opp flere steder, melder Reuters.

KAMPER: Opprørerne brenner bildekk for å sperre veien for reghjeringsstyrkene i Jubar nær Damascus. July 16, 2012. FOTO: REUTERS/Shaam News Network
KAMPER: Opprørerne brenner bildekk for å sperre veien for reghjeringsstyrkene i Jubar nær Damascus. July 16, 2012. FOTO: REUTERS/Shaam News Network Vis mer

Video-opptak viser også panrede kjøretøy og soldater på hovedveien fra Damaskus til Amman i Jordan som fjerner veisperringer på sideveiene til den internasjonale hovedveien.

Spre styrkene
Artilleri og raketter rammer opprørerne i bydelen Tadamon i utkanten av Damaskus.

Opprørerne har spredd sine styrker utover hovedstaden for å unngå å lide den samme skjebnen som opprørerne i bydelen Baba Amr i Homs, hvor de hadde samlet en stor styrke. Regjeringsstyrkene omringet dem og la bydelen i grus i mars.

- De lærte fra Baba Amr å ikke samle styrkene. De ble brutalt knust. Så de sprer seg. Dere vil se at kampene hopper fra sted til sted, sier Yaacoub Hossein, en opposisjonell i bydelen Tadamon, hvor kampene pågår, til Reuters.

Sperre forsyningslinjer
Den såkalte «Homs-kommandoen» i Syrias Frie Hær varsler en storoffensiv som de har gitt navnet «Damaskus-vulkanen og jordskjelvene i Syria». De varsler omfattende angrep mot sikkerhetsstyrkenes anlegg og avdelinger, mot regjeringsstyrkene og den regjeringstro militsen Shabiha, som de vil «utrydde».

Syrias Frie Hær akter videre «å sperre alle forsyningslinjer». De vil sperre hovedveiene fra nabolandene, fra Aleppo i nord til Daraa i sør og fra Deir Ezzor i øst til Lattakia ved kysten i vest.

Denne offensiven som nå pågår, ble innledet mandag, sier de.

Avhoppere
En syrisk general og flere andre avhoppere fra regjeringshæren i Syria har flyktet til Tyrkia. I alt 1 280 syrere har krysset grensa i løpet av ett døgn, sier en ikke navngitt tyrkisk tjenestemann. Dette melder NTB. Nå er tallet på syriske generaler som har søkt tilflukt i nabolandet kommet opp i 18. Mange av offiserene som krysser grensa, har familiene sine med seg, sa han. I bydelen  Tadamon i  Damaskus skal en hel bataljon på flere hundre politifolk ha hoppet av, melder nyhetsbyrået AFP med henvisning til en talsmann for opposisjonen. Meldingen er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media