Kamper truer våpenhvilen

Dagens harde kamper mellom jødiske bosettere og palestinere på Vestbredden truer våpenhvilen som ble opprettet i Sharm el-Sheikh for to dager siden. Nå oppnevner FN en kommisjon som skal granske brudd på menneskerettighetene i Israel og de palestinske områdene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen ble tatt på et krisemøte i FNs menneskerettskommisjon i kveld. Der ga også FNs menneskerettskommisjon uttrykk for at de slutter seg til en arabisk resolusjon som fordømmer Israel for «krigsforbrytelser og «forbrytelser mot menneskeheten»i de palestinske områdene, melder NTB.

Skuddveksling

Tross enighet om våpenhvile: I dag opplevde man en flere timer lang skuddveksling mellom israelske soldater og væpnede palestinere på en bakketopp nær Nablus.

Den 34 år gamle palestineren, Zoheir al-Ardah, døde på sykehuset i formiddag. I tillegg melder israelske kilder om at en israeler ble skutt i sammenstøtene på Vestbredden i dag.

Anklager hverandre

Fem israelske kamphelikoptre ble satt inn i en trefning utenfor den palestinske flyktningeleiren Askar al-Kadim etter at en gruppe palestinere hadde angrepet jødiske nybyggere. Nybyggerne, israelske soldater og helikoptre besvarte ilden, og minst 15 mennesker ble såret.

Nå anklager partene hverandre for at de ikke gjør nok for å opprettholde den skjøre våpenhvilen.

  • Israels statsminister Ehud Barak kalte sammenstøt et åpenbart brudd på våpenhvileavtalen, og sa i en erklæring at hæren har frie hender til å gjenopprette ro og orden.
  • Fra den palestinske siden, går guvernøren i Nablus, Mahmoud Aloul ut og sier at det var de jødiske bosetterne som startet skytingen i dag.

Dødsfallene er de første siden man i dag annonserte at våpenhvilen måtte være effektiv innen 48 timer. Dagens skyting i Nablus er den mest alvorlige siden toppmøtet i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh.

Minst 102 personer er drept og over 1000 mennesker skadet siden sammenstøtene mellom steinkastende palestinere og israelske sikkerhetssoldater startet den 28. september.