Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kamper ved Kandahar

Nordalliansens vise-forsvarsminister sier at det raser kamper rundt Talibans siste skanse. Lokale krigere står klar til å rykke mot byen, og over 1000 amerikanske soldater er i området. Mulla Omar har beordret sine menn om å slåss til døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er kamper i den østlige utkanten av byen, sier Bismillah Khan til nyhetsbyrået AP.

Vise-forsvarsministeren opplyser om dette per telefon fra Kabul. Han vet ikke hva som skjer i inne i byen, eller hvordan Taliban har svart på angrepet. Khan fikk opplysningene fra Nordalliansens kommandanter på stedet som han pratet med via radiosambandet.

Ifølge AP sa Khan at de var inne i Kandahar, og uttalelsene førte i kveld til rykter om en storoffensiv mot den beleirede byen. Da CNN fikk tak i ministeren, modererte han uttalelsene sine. Det er ikke Nordalliansens styrker som deltar i kampene, men lokale anti-taliban-styrker.

- Dette er ikke del av en større offensiv, avkrefter Khan.

Pentagon avkreftet også angrepet på en pressekonferanse i kveld.

- Vi har ingen rapporter om at et større antall soldater fra Nordalliansen skal være på vei mot Kandahar, sier Pentagon-talsmannen.

En lokal stammeleder opplyser at de står klar til å rykke inn mot mot byen.

- Våre styrker er fem kilometer øst for flyplassen i Kandahar. Vi håper å overta byen om kort tid, sier Mohammed Jalal Khan.

Over 1000 amerikanske marineinfanterister er stasjonert på en framskutt base i Kandahar-ørkenen. Amerikanske krigsfly har angrepet byen siden starten av bombekrigen 7. oktober, og de siste angrepene kom i dag tidlig. Lokale stammeledere som kjemper mot Taliban ble angrepet av Taliban-raketter, og de ba derfor om amerikansk luftstøtte.

Ifølge afghanere som har flyktet fra byen, falt det også i natt bomer over Kandahar som er Talibans åndelige og militære hovedkvarter. Etter hvert som Taliban har gitt opp størsteparten av Afghanistan, har et stort antall soldater og ledere trukket seg tilbake til Kandahar. Taliban-leder mulla Omar skal ha bedt sine menn om å sikre stillingene rundt Kandahar og slåss til døden.

Sivile som har forlatt Kandahar forteller at byen er en Taliban-festning og at soldatene er klare for det avgjørende slaget.

- Overalt hvor du ser er det Taliban-styrker. De er mange og de står klar til å krige, sier Haji Mahmoud.

- De ga inntrykk av å være klar til kamp, bekrefter Ataullah til nyhetsbyrået AP.

Vestlige journalister har ikke tilgang til Kandahar, og det gjør at det er vanskelig å få sikre meldinger om hva som skjer i byen. Tidligere i dag sa Nordalliansens forsvarsminister at de lokale pashtun-lederne forhandlet med Taliban for å få dem til å overgi Kandahar, og at alliansen hadde tro på dette kunne gå i orden.

Før USA gikk til angrep, kontrollerte Taliban over 90 prosent av Afghanistan. Nå har de fire provinser i sør som utgjør en fjerdedel av landet. Kandahar var stedet hvor Taliban-militsen ble opprettet i 1994. To år seinere overtok til hovedstaden Kabul.

ANGRIPER TALIBAN: Marineinfanteristene har sikret seg brohodet på afghansk territorium for å komme nærmere målene - lederne for Taliban og al-Qaida.Foto: SCANPIX/EPA
Hele Norges coronakart