Sjef norske luftforsvaret:

- Kampfly kan avgjøre krigen

Nye kampfly vil føre til at Ukraina får kontroll over luftrommet, og kan avgjøre krigen.

MORAL: Sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland, mener ukrainernes moral og kampvilje er en viktig årsak til at Russland ikke har klart å ta landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MORAL: Sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland, mener ukrainernes moral og kampvilje er en viktig årsak til at Russland ikke har klart å ta landet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Generalmajor og sjef for det norske luftforsvaret, Rolf Folland, er sikker på at nye kampfly til Ukraina kan være den store forskjellen, og til slutt avgjøre den krigen.

- Kampfly kan avgjøre krigen, fastslår generalmajoren.

I Nato-landene har det de siste ukene gått en debatt om å gi Ukraina vestlige kampfly.

Folland viser til at det er et polisk spørsmål, som de demokratisk valgte lederne i Nato-landene må ta stiling til.

Men samtidig «heller han kaldt vann i årene» på de som tror at norske F-16 jagerfly, og andre vestlig produserte kampfly umiddelbart vil kunne gjøre en forandring i krigens gang.

Russlands Vladimir Putin og den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko er ikke spesielt fornøyde med at Storbritannia nå sender ammunisjon med utarmet uran til Ukraina. Reporter. Edward Stenlund / Magnus Paus. Video: AP / ZvezdaNews / Storyblocks / Det amerikanske forsvaret. Vis mer

Lang opplæring

- De ukrainske pilotene er dyktige, men det vil ta fem til seks måneder med intens trening, før de vil være i stand til å operere nye vestlige kampfly, sier Folland.

Ved siden av pilotene, peker Folland på at det må et omfattende opplegg til, med vedlikehold og bakkemannskaper for at Ukraina skal kunne operere nye fly produsert i Nato-land.

Norge har allerede solgt, men ikke levert sine brukte F-16 fly. 32 er solgt for 388 millioner Euro (4,4 milliarder kroner) til Romania. 12 fly er avtalt solgt til et amerikansk selskap – Draken International. For de 13 resterende flyene som ikke kan selges, vil det bli foretatt en samlet vurdering om flyene skal utstilles på museum, delesalg eller destruksjon.

Får Sovjet-fly

Flere øst-europeiske land har allerede bestemt, mens andre land vurderer å sende sine gamle jagerfly fra Sovjet-tiden til Ukraina.

- Det naturlige vil være at vestlige kampfly vil erstatte disse. Da vil Ukraina få fly som de allerede har, og umiddelbart kunne ta dem i bruk, sier Folland.

Både Polen og Slovakia har besluttet å donere 12 sovjetisk produserte MiG-29 – et russisk to-motors jagerfly som ble satt inn i tjeneste i 1983. Et jagerfly som fremdeles er i bruk i det russiske luftforsvaret og i flere andre land – blant annet i Øst-Europa.

FÅR FLY: Polen og Slovakia sender nå sine gamle sovjetiske Mig-29 kampfly til Ukraina. Foto: NTB
FÅR FLY: Polen og Slovakia sender nå sine gamle sovjetiske Mig-29 kampfly til Ukraina. Foto: NTB Vis mer

Folland beskriver de sovjet-produserte MiG-29 flyene som potente og gode kampfly.

Luftherredømme

Da krigen startet hadde Ukraina 125 kampfly, men russerne hadde 1.379 kampfly. Til tross for at styrkeforholdet var 12 til 1 i Russlands favør, har Putins styrker ikke klart å ta herredømmet over luftrommet.

- Hvordan er det mulig at russerne ikke har klart å utnytte sin overlegne luftstyrke i Ukraina?

- Krigen og invasjonen i Ukraina har vist at Russland ikke klarer å utføre komplekse militære operasjoner. De har ikke vært i stand til å ta kontroll over luftrommet, noe som ville gitt de russiske bakkestyrkene helt andre muligheter. Russlands utfordring er at de ikke har klart å koordinere militære luft- land- og sjøoperasjoner, sier Folland.

- Vi så i Syria at russerne klarte å samvirke militære operasjoner, men det var i mindre operasjoner. Historisk sett, fra Sovjet-tiden, har det vært slik at luftstyrkene vært underordet hærstyrkene.

Over et år etter at Russland gikk til fullskala invasjon av Ukraina, fortsetter det russiske militæret å hente fram krigsmateriell av stadig eldre årgang. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Militært overlegne

- Har Russland luftstyrke til å ta kontroll over Ukraina?

- De har kapable fly og våpen, men har ikke klart å sette sammen komplekse luftoperasjoner, for å luftoverlegenhet. Dersom russerne hadde klart å ta luftherredømme (luftherredømme betyr å ha kontroll over luftrommet, slik at egne bakkestyrker kan operere uten å bli utsatt for angrep fra fiendtlige luftstyrker. Og samtidig uhindret kan angripe fiendens bakkestyrker, red. anm.) over Ukraina, hadde krigen endret karakter, sier sjefen for det norske luftforsvaret.

- Hva er grunnen til at Ukraina har klart å stå imot Russland militær overlegenhet i luftrommet?

- Det er flere grunner til det. Siden invasjonen av Krim i 2014 har Ukraina bygget opp og forsterket sitt luftvern. Samtidig har de brukt sine begrensede ressurser smart og vært kreative, sier Folland.

- Bakkeluftvernet er mobilt, og effektivt blitt flyttet rundt, slik at russerne ikke har klart å sette det ut av spill, sier Folland.

Moral og kampvilje

Generalmajoren understreker også betydningen av ukrainernes kampmoral.

- En viktig årsak til at de russiske invasjonsstyrkene ikke har klart å beseire Ukraina, er at de russiske styrkene mangler både moral og kampvilje.

- Ukrainerne kjemper for sin eksistens og frihet, mens russerne ikke vet hvorfor de er i krig, og mangler kampmoral, sier Folland til Dagbladet.

TRENGER FLY: - Ukraina trenger kampfly for å få kontroll over luftrommet, sier generalmajor Rolf Folland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TRENGER FLY: - Ukraina trenger kampfly for å få kontroll over luftrommet, sier generalmajor Rolf Folland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Selv om generalmajoren viser til ukrainsk kampvilje og moral, er han klar på at Ukraina ikke kan vinne krigen uten vestlig hjelp.

- Ukraina trenger kontinuerlig etterfylling av ammunisjon, få erstattet ødelagt utstyr og nye våpen, for å kunne bekjempe Russland, sier generalmajor og sjef for det norske luftforsvaret Rolf Folland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer