Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampfly kan bli et milliardsluk for Norge

Går vi for amerikansk, kan det koste oss nesten dobbelt så mye som til nå antydet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statssekretær Espen Barth Eide er for tiden i USA og ser på de nye F-35 Joint Strike Fighter-kampflyene (JSF), produsert av Lockhead Martin.

Norges største forsvarskjøp noensinne nermer seg. Den svenske Gripen og den felleseuropeiske Eurofighter er også blant kandidatene, skriver Aftenposten.

Hardt press 

USA presser på for at Norge skal undertegne en produksjonsavtale med dem før utgangen av året.

Amerikanerne har også langt på vei klart å overbevise flere potensielle kjøpere, der de fleste har kjøpt amerikansk ved tidligere anledning, om at JSF er det beste flyet. Og at det både teknologisk, operativt og ikke minst politisk, er til det beste for et land som Norge om vi fortsetter å bruke amerikanske kampfly.

Men økonomisk er ikke JSF like lett å selge.

Nederland advarer

Nederland er ett av de landene som har skal undertegne et omforent memorandum om en mulig produksjonsavtale med amerikanerne.

KAN BLI DYRT: F-35 Joint Strike Fighter. Foto:SCANPIX
KAN BLI DYRT: F-35 Joint Strike Fighter. Foto:SCANPIX Vis mer

Den nederlandske Riksrevisjonen advarer nå mot kostnader fullstendig ute av kontroll. De nederlandske beregningene tyder på at prisen for Norge kan bli 70 milliarder.

Vi skal etter planen anskaffe 48 fly og prisrammen er på rundt 40 milliarder kroner. Nederland skal kjøpe 85 fly. Hvis det blir JSF, er prisen anslått til 14,6 milliarder euro, 124 milliarder kroner. Det vil si at 48 norske JSF vil koste tilsammen 70 milliarder kroner.

Dette er høyt over beløpet som til nå er antydet, på inntil 40 milliarder.