Riksrevisjonen vil ikke si hvorfor

Kampflyrapport holdes hemmelig

Riksrevisjonens undersøkelser om kampflyvåpenets operative evne er i sin helhet hemmeligstemplet. Opposisjonen er skeptisk.

TAUS: Riksrevisor Per-Kristian Foss vil foreløpig ikke svare på hvorfor undersøkelsene om kampflyene i sin helhet vil bli gradert.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TAUS: Riksrevisor Per-Kristian Foss vil foreløpig ikke svare på hvorfor undersøkelsene om kampflyene i sin helhet vil bli gradert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Norge har besluttet å kjøpe 52 nye supermoderne kampfly av typen F-35 til en samlet sum av 81,6 milliarder kroner. 46 av flyene er allerede bestilt.

Riksrevisjonens undersøkelser av kampflyvåpenets operative evne, knyttet til infrastruktur og støttefunksjoner, legges fram tirsdag til uka. Den vil bare bli lest av noen utvalgte politikere.

- Hele dokumentet blir overlevert som gradert, sier pressekontakt Stein Morch ved Riksrevisjonen til Dagbladet.

Rapporten skal behandles av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Taus om hvorfor

Riksrevisor Per-Kristian Foss viser til en pressemelding som kommer samtidig med at rapporten blir levert tirsdag 7. mai.

Riksrevisjonen har ikke svart på Dagbladets spørsmål om det vil bli lagt fram et offentlig sammendrag av rapporten. Heller ikke spørsmål om hvorfor hele rapporten blir hemmeligstemplet eller hvem som har bedt om gradering, blir besvart.

- Jeg kan formidle fra riksrevisor Per-Kristian Foss at nærmere informasjon blir klart først med en pressemelding tirsdag 7. mai. Innholdet er klart først samme dag, og vi har ikke mer informasjon å gi nå, svarer Morch i en SMS-utveksling med Dagbladet.

- Elendig historie

SV-nestleder og medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen Torgeir Knag Fylkesnes er skeptisk til at hele kampflygranskingen hemmeligstemples.

ELENDIG: -Regjeringa har en elendig historikk på hemmelighold, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ELENDIG: -Regjeringa har en elendig historikk på hemmelighold, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg forventer at det er mye gradert informasjon i denne rapporten. Slik må det være. Men vi har et stort problem hvis ikke noe som helst skal komme offentligheten for øret, sier Fylkesnes.

Han sier SV vil gå inn i saken med forståelse, men med et kritisk blikk:

- Regjeringa har en elendig historie på ubegrunnet hemmelighold. Gang på gang har de lagt fram saker som har vært unntatt offentlighet, hvor det seinere har vist seg at det ikke var grunnlag for det. Ikke minst gjaldt det Riksrevisjonens rapport om objektsikring, og det gikk både på helheten og i detaljer, sier Fylkesnes.

- Misbrukt hemmelighold

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sitter ikke i kontrollkomiteen, men sier han forventer at det blir mest mulig åpenhet om kampflygranskingen.

- Det er klart det kan finnes behov for å gradere noe av informasjonen av hensyn til nasjonal sikkerhet. Men denne regjeringa har en lang historie med å misbruke adgangen til hemmelighold. Ikke av hensyn til nasjonens sikkerhet, men for å skjule egne feil, sier Moxnes.

Også han viser til rapporten og de påfølgende høringene om terrorsikring som et eksempel.

Moxnes understreker at også prisen på kampflyene er et argument for mest mulig åpenhet:

- Kampflykjøpet var allerede norgeshistoriens dyreste offentlige innkjøp og prislappen vokser enda. Hvis denne rapporten avdekker noe nytt om flyets operative evner så har det norske folk som betaler regninga over skatteseddelen, krav på å få vite det, mener Moxnes.

SKUTT NED: Et israelsk kampfly ble skutt ned da det angrep en rekke mål i Syria lørdag. Vis mer

Mest mulig åpent

- Min generelle holdning er at vi skal ha mest mulig åpenhet, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap).

Han vil ikke mene noe om hemmeligstempling før han har fått se Riksrevisjonens rapport og begrunnelsen for å gradere den.

- Jeg kan ikke mene noe om noe jeg ennå ikke har sett. Men jeg minner om Riksrevisjonens undersøkelser om objektsikring som i utgangspunktet var hemmelig, sier Andersen og fortsetter:

- Da statsminister Erna Solberg (H) begynte å gjengi deler rapporten, tok vi grep og det endte med en sladdet versjon der deler av innholdet ble nedgradert. Da ble det også tydelig for alle at det ikke var grunnlag for å holde hele rapporten hemmeligstemplet, sier Andersen til Dagbladet.