UNDER ANGREP: Nato tar i bruk nye midler i general Kadhafis Libya. Foto: REUTERS/Zohra Bensemra
UNDER ANGREP: Nato tar i bruk nye midler i general Kadhafis Libya. Foto: REUTERS/Zohra BensemraVis mer

Kamphelikoptre angrep militære kjøretøyer

Nato bekrefter aksjon i Libya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kunngjøring fra NATO-hovedkvarteret i Brussel heter det at kamphelikoptre under NATO-kommando ble brukt mot militære kjøretøyer, militært utstyr og styrker i felten natt til lørdag.

NATO opplyste ikke hvor helikopterangrepet fant sted.

Britiske kamphelikoptre tok del i operasjonen natt til lørdag, bekrefter det britiske forsvarsdepartementet.

I forrige måned kunngjorde Storbritannia ville stasjonere fire Apache kamphelikoptre på et britisk marinefartøy utenfor den kysten av Libya. Også Frankrike har satt inn fire Tigre kamphelikoptre.

Mer brukbare Den canadiske generalen som leder NATO-operasjonen, Charles Bouchard, sier at helikoptre er mer anvendelige for å finne og angripe mål på bakken, ikke minst kjøretøyer, som er vanskelige å oppdage fra fly i mye større høyde.

«Bruken av kamphelikoptre gir NATO-operasjonen økt fleksibilitet til å spore og gå i kamp med pro-Gaddafi-styrker som har sivile som mål og som forsøker å skjule seg i befolkede områder», heter det i erklæringen.

NATO understreker i kunngjøringen at NATO-operasjonen foregår i overensstemmelse med FN-resolusjonen som ikke autoriserer bakkestyrker, men som har til hensikt å få slutt på alle angrep på sivile med alle nødvendige midler.

Nye kamper Fire måneder etter at konflikten i Libya tok til, synes frontene i krigen å ha festnet seg. Opprørerne klarer ikke å bryte ut og gå mot Tripoli der Libyas leder Muammar Gaddafi har forskanset seg.

Opprørerne kontrollerer det østlige Libya med Benghazi som sentrum, Misrata og en fjellkjede som strekker seg fra Zintan, 150 kilometer sør for Tripoli, til grensa mot Tunisia.

Fredag var det kamper ved Yafran i de vestlige fjellene, der opprørerne sier de erobret et veikryss, og i Misrata og Zlitan, vest for Misrata.

Kina møter opprørerne Kina har for første gang offisielt bekreftet at de har møtt representanter for den libyske opprørsbevegelsen. Kontakten regnes som et tilbakeslag for Gaddafi.

En kinesisk diplomat møtte lederen for Libyas Nasjonale overgangsråd i Qatar fredag. Møtet skjedde etter flere avhopp den senere tiden fra Gaddafis regime.

Kinas utenriksdepartement opplyste om møtet i en knapp melding. Kinas ambassadør til Qatar, Zhang Zhiliang, hadde «utvekslet synspunkter på utviklingen i Libya» med lederen for opprørerne, Mustafa Abdel Jalil.

Møtet tas som tegn på at Kinas myndigheter ønsker å holde en linje åpen til opprørerne. (NTB)