Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kamphelikoptre mot boligblokk

50 mennesker ble skadd da israelske kamphelikoptre angrep på to boligblokker. Tidligere i dag ble nok en palestinsk gutt drept på Gazastripen. Minst 40 mennesker drept og rundt 1400 skadet i blodbadet som har vart i fire dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blodbadet fortsetter mens kravene om våpenhvile strømmer inn fra hele verden.

Helikoptrene skjøt raketter mot boligblokkene som begynte å brenne. Angrepet skjedde i Netzarim-området som ble evakuert lørdag på grunn av voldsutbruddet i regionen.

Vitner sa at israelske helikoptre også skjøt mot demonstranter etter rakettangrepet. I formiddag ble en 13 år gammel gutten truffet da israelske styrker åpnet ild under en demonstrasjon i samme område. Det var i Netzarim-området 12 år gamle Rami al-Durra ble skutt da han gjemte seg bak faren for to dager siden. Foran åpent kamera ble gutten truffet av kuleregnet mellom israelske og palestinske sikkerhetsstyrker.

Dreper barn

I går kveld ble en to-årig palestinsk pike skutt og drept. I dag har urolighetene krevd ytterligere ofre. To israelske palestinere døde av skuddskader de fikk under en demonstrasjon i går.

Skjøt mot skolebuss

Gatekampene startet i forrige uke etter at den israelske opposisjonslederen Ariel Sharon tok seg inn på muslimenes hellige område rundt Klippemoskeen i Øst-Jerusalem som Israel okkuperte i 1967. Spontane palestinske demonstrasjoner spredte seg raskt fra Øst-Jerusalem til Vestbredden og Gaza.

Flere statsledere har bedt israelerne og palestinerne legge ned våpnene - uten at det har hjulpet. Presidentene i Egypt og Syria krever et arabisk toppmøte for å få slutt på blodbadet. Jordans kong Abdullah og palestinernes leder Yasser Arafat støtter kravet om et umiddelbart arabisk toppmøte.

I dag ble en israeler skutt på nært hold da han reiste gjennom Vestbredden, trolig av palestinske militante. En skolebuss ble beskutt på vei til et jødisk boområde, og det samme skjedde med en privatbil.

Verdens oppmerksomhet ble vekket av de sterke tv-bildene av 12 år gamle Rami al-Durra, som ble et uskyldig offer. I 45 minutter ligger han i skjul bak faren mens kulene suser forbi. Det hele filmes av fransk TV2. Bildene har vekket avsky overalt hvor de har blitt vist.

Ber fienden gi opp

En erfaren israelsk journalist beskriver hva han følte da han så bildene lørdag.

- Jeg mistet taleevnen. Jeg har hatt denne jobben i årevis. Men hjernen min stanset, og tungen ble lammet. Tenk å se en liten gutt som blir drept for dine øyne, sier han til The New York Times.

Det offisielle Israel er i satt i forlegenhet av tv-bildene, men sår tvil om det var israelske eller palestinske kuler som drepte gutten.

Palestinske og israelske ledere appellerer til motparten om å legge ned våpnene.

- Stans skytinga mot våre soldater, våre gamle, våre unge, våre kvinner. Israelske soldater må vekk fra våre byer og flyktningeleire, sier den palestinske presidenten Yassir Arafat.

Går i krig

- I løpet av de neste dagene må det viktigste være å få slutt på kampene og blodbadet, sier den israelske statsministeren Ehud Barak.

Imens rasler de militære med sablene.

- De økende palestinske dødsfallene er et tegn på at vi går i krig for å forsvare oss selv og vår palestinske nasjon, sier militærleder Hussein Asheikh.

Palestinske Røde halvmåne opplyser at sykehusene har begynt å gå tom for blod og medisinsk utstyr.

SKUDDVEKSLING: Blodbadet fortsetter, mens kravene om våpenhvile strømmer inn fra hele verden. Her søker palestinsk politi dekning under en skuddveksling med israelske soldater.
OVER 30 DØDE: Palestinsk ungdom brente det israelske flagget under demonstrasjonen i går. Dødstallet har passert 30, og over 1000 er skadd på fire dager.