Kampklar Arnold og Bush-døtre

Republikanernes landsmøte fyrer opp glam-faktoren i kampen mot Kerry og demokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Republikanernes landsmøte er i godt i gang, og det samme er kampen om det hvite hus. Landsmøtet dekkes vegg til vegg av amerikanske medier, og er en gylden og ekstremt viktig mulighet til å sikre og kapre stemmer i valgkampen mot demokratenes John F. Kerry.

Det gjelder å vise at Bush er en stor leder, at kampen mot terrorisme ikke er over, at den frie verden er avhenging av Bush og at økonomien er mye bedre enn du tror.

I natt var det full tv-dekning av landsmøtet og republikanerne hentet fram storskytset i kampen det hvite hus.

 • Guvernator Arnold Schwartzenegger erklærte at Amerika «is back».
 • Bush sine tvillingdøtre mobbet foreldre og besteforeldre for musikksmaken og gjorde narr sin egen ungdomstid.
 • Kona Laura Bush holdt ifølge amerikanske medier en god tale om hennes ektemanns «arbeid for å beskytte vårt land og bekjempe terror, slik at barn kan vokse opp i en mer fredelig verden».

  - Back


  Arnold Schwarzeneggers karriere fra Østerriksk bondefattigdom til verdens største brystkasse til verdens største actionstjerne til guvernør er et skoleeksempel på den amerikanske drømmen. Schwarzenegger laget da også et poeng ut av påstanden om at opphav betyr lite eller ingenting for suksess i USA.

  Skuespilleren Schwarzenegger er blitt et velkjent politisk triks etterhvert, og guvernøren fyrte da løs med et «America is back» og et spark til egen filminnsats:

  - For en mottagelse. Dette er som å vinne Oscar. Som om jeg visste det, var Schwarzeneggers første hilsen til forsamlingen.

  Gjennom hele talen blandet film og selvironi med republikansk retorikk. Tidligere i år ertet han på seg homser og kvinnegrupper etter at han kalte demokratene «girlie men», men i natt var den frasen en stor suksess når kritikerne til den økonomiske politikken skulle tas.

  Schwarzenegger talte til andre immigranter og ønsket dem velkommen til partiet med «sine drømmer og ambisjoner». Mest applaus fikk han ifølge Washington Times etter at angrep på demokratenes støtte til FN.

  - Hvis du tror dette landet og ikke FN er det beste håpet for demokrati i verden, da er du en republikaner.

  Konas støtte


  Men natten var også viet til USAs førstedame, Laura Bush. President Bush introduserte sin kone via en videolink fra Pennsylvania der han er i gang med valgkamp.

  - Jeg er så stolt over at George har ledet landet med stolthet og overbevisning. Vi levet midt i en historiske kamp, den største vår generasjon har opplevd. Innsatsen er så høy, sa førstedamen.

  Dette var en intro til den «medfølende konservatismen», kveldens tema ifølge amerikanske medier som New York Times: At krigen mot terrorisme ikke bare skyldes den harde linje, men like mye Bush store hjerte som får han til lede an i denne «historiske kampen».

  Laura Bush snakket om hvordan det å være hard i første omgang gir myke resultater. Hun talte om at ingen president ønsker krig, men at Bush måtte. På samme måte som Abraham Lincoln ikke ønsket borgerkrig og Franklin Roosevelt heller ikke ønsket verdenskrig. De måtte for å henholdvis redde unionen og verden fra en tyrann.

  - Min mann ønsket ikke krig, men han visste at verdens sikkerhet var avhenging av det.

  Videre gratulerte hun sin ektemann for ha gitt 50 millioner mennesker i Afghanistan og Irak muligheten til et liv i frihet. Hun trakk frem hans lederegenskaper, at «han sier det han virkelig tenker» og at «du kan stole på ham, spesielt i krisetider».

  Døtrene spøkte


  Før Laura Bush talte var det tvillingen Jenna og Barbara sin tur på podiet til støtte for sin far. De har stort sett vært skjermet for pressen, og de ganger de har herjet spaltene skyldes det utenompolitiske hendelser som fyll og fest.

  Men i natt var de på landsmøte for gi sitt eget syn på sin berømte og mektige far, og lette litt på stemningen.

  De spøkte om de dager de festet, at foreldrene vet om forskjellen på mono og Bono, at Oukast er et band, ikke en gjeng gærninger og at Schwarzenegger var «awesome».

TIL STØTTE:</B> Tvillingene Barbara (t.v) og Jenna Bush (22) holdt litt moro for pappa i natt.
BACK: Republikansk retorikk blandet med film-morsomheter er Arnolds oppskrift.
STØTTE:</B> Laura Bush holdt tale til støtte for sin ektemann og hans krig mot terror.