Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kamplysten fredsfyrste

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra luksushotellet Emirates Palace i De forente arabiske emirater talte USAs president George W. Bush i går direkte til Midtøstens befolkning. Det var nok israelerne som var mest fornøyd med talen. For Bush gikk til

frontalangrep på regimet i Iran og sa ikke et ord om

hva som kreves av Israel for å få til en fredsavtale med palestinerne.

– Iran er i dag verdens ledende sponsor av terrorisme.

Vi må samle venner over hele verden for å møte denne trusselen, sa Bush som til og med anklaget presteskapet i Teheran for å gi våpen til Taliban i Afghanistan.

Av landene i Midtøsten er det bare Israel som ønsker en væpnet konfrontasjon med Iran for å stanse landets mulige atomvåpenprogram. Iraks sjiamuslimer, som dominerer landets regjering, har ingen ønsker om krig med sine religiøse brødre i øst. Det har heller ikke de andre landene rundt Persiabukta. Bahrain som George W. Bush også besøkte i helga, har sunnimuslimske

herskere, men en sjiamuslimsk majoritetsbefolkning. De forente arabiske emirater har Iran som en av sine viktigste handelspartnere. Heller ikke Saudi-Arabia

som er vertskap for George W. Bush i dag, har noe

ønske om en konfrontasjon med Iran. Det har saudiarabiske ledere gjort klart før den amerikanske

presidentens besøk. De fleste arabiske ledere har vel også fått med seg at amerikansk etterretning mener at Iran frøs sitt atomvåpenprogram i 2003.

Dermed ser det ut som om Bush må samle venner utenfor araberverdenen for et mulig felttog mot Iran. Bortsett fra Israel har han ingen støttespillere i Midtøsten i denne saken. Talen hans kom også samtidig med at iranske myndigheter lovte Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, svar på gjenværende spørsmål om tidligere hemmelig atomaktivitet innen en måned. Nå skal ikke slike løfter tas altfor alvorlig, men de burde i hvert fall åpne for mer diplomati og mindre sabelrasling.

Ved siden av å samle støtte i kampen mot Iran, er George W. Bush i Midtøsten for å få fart på fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne. Midtøstens politiske konflikter henger gjerne sammen.

Derfor blir det problematisk for Bush å mane til konfrontasjon på én front og dialog på en annen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media