Kampusch-kidnapping skal granskes på ny

Gjennomgås av «kalde spor»-spesialister.

GRANSKES PÅ NY: Kidnappingen av Natascha Kampusch skal granskes på nytt. Her ankommer hun Gardermoen med fly fra Wien. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
GRANSKES PÅ NY: Kidnappingen av Natascha Kampusch skal granskes på nytt. Her ankommer hun Gardermoen med fly fra Wien. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter fra USAs føderale politi FBI kan bli bedt om å bistå østerrikske myndigheter i en ny gransking av kidnappingen av Natascha Kampusch. Kampusch ble bortført i 1998 og greide ikke å rømme før i 2006.

Et utvalg i nasjonalforsamlingen i Wien har gransket bortføringen, og mener de ansvarlige myndighetene gjorde seg skyldige i grove feil. Etterforskere tok ikke saken alvorlig nok og opptrådte uprofesjonelt, framholdt utvalget torsdag.

- Utvalget anbefaler overfor innenriksdepartementet og justisdepartementet at etterforskningen av Kampusch-saken gjennomgås av «kalde spor»-spesialister. Det bør hentes inn slik ekspertise fra utlandet, het det videre.

De østerrikske parlamentarikerne peker på FBI i USA og kriminalpolitiet i Tyskland som mulige bistandsytere. Kommisjonen, som besto av representanter fra alle partier i nasjonalforsamlingen i Wien, understreker at den er enstemmig i sine anbefalinger.

En ny gransking betraktes som nødvendig, fordi det stadig blir satt fram nye rykter og konspirasjonsteorier om Kampusch-saken. Blant annet er det reist tvil om kidnapperen Wolfgang Priklopil, som begikk selvmord da han ble avslørt, var alene om bortføringen.

(NTB)