Jubler ikke over forsvarsbudsjettet:

Kamuflasje, pynt og triksing med tall: «Milliardstyrking» blir bare småpenger for Forsvaret

1,9 milliarder kroner blir egentlig 336 millioner kroner.

PYNTER: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) får kritikk for tallene i det fremlagte forsvarsbudsjettet. Her sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
PYNTER: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) får kritikk for tallene i det fremlagte forsvarsbudsjettet. Her sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den store overskriften fra Forsvarsdepartementet i dag er at regjeringen vil styrke forsvarssektoren med 1,9 milliarder kroner.

- I videreutviklingen av Forsvarets samlede kapasiteter vil regjeringen prioritere økt tilgjengelighet og utholdenhet fra 2017. Økte bevilgninger, modernisering og reform legger til rette for en historisk, men også helt nødvendig, satsing på vedlikehold, anskaffelse av reservedeler og gjenoppbygging av beredskapsbeholdninger, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet.

Den «historiske satsingen» forsvarsministeren legger opp til, gir imidlertid bare en reell vekst på 366,9 millioner kroner, forutsatt at forsvaret selv klarer å spare inn flere hundre millioner kroner, og at alle planlagte kutt i den foreslåtte langtidsplanen godkjennes av Stortinget.

Liten økning

I statsbudsjettet legges det opp til å øke den totale rammen i forsvarsbudsjettet fra 48,9 milliarder kroner til 50,9 milliarder kroner - en nominell økning på to milliarder kroner.

Men når budsjettet korrigeres for pris-, lønns- og soldatkompensasjon og andre tekniske endringer, er den reelle økningen på 366,6 millioner kroner - eller bare på 0,7 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer