- Kamuflert som selvmord

Drapsmannen som tok livet av de to kinesiske studentene, skal ha forsøkt å kamuflere drapene som selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette får Dagbladet bekreftet av flere politikilder.

Kriminalteknikere og en rettsmedisiner lot seg imidlertid ikke bløffe etter ei tids undersøkelser på åstedet. Oslopolitiet kan likevel stå overfor en lang og vanskelig etterforsking. Etterforskerne holder alle muligheter åpne når det gjelder et eventuelt motiv. Men etter det Dagbladet erfarer, mener politiet etter et drøyt døgns etterforsking at dobbeltdrapet lite trolig har sin bakgrunn i et oppgjør blant kriminelle.

Venner av de drepte holder det for utelukket at paret, som får de beste skussmål, var blandet inn i kriminalitet.

Personlig motiv

Dette betyr at kriminalpolitiet seint i går kveld uoffisielt holdt det for mest sannsynlig at drapet på det kinesiske kjæresteparet har sin bakgrunn i personlige forhold. De kan ha kjent morderen og sluppet vedkommende inn frivillig. Det kan forklare at dørene ikke var brutt opp. En tredje teori er at det kinesiske paret kan være offer for en tilfeldig drapsmann. Dagbladet har fått opplysninger om at borettslag ikke langt fra Bjerregaards gate og St. Hanshaugen har vært utsatte for falske vaktmestere, som har forsøkt å ta seg inn leiligheter under påskudd av å foreta diverse småreparasjoner.

Rovmord

Borettslag i området har sendt ut skriftlig advarsel til den enkelte leilighet. Denne siste teorien innebærer sannsynligvis at politiet står overfor et rovmord. Etterforskerne har foreløpig ikke konstatert at verdisaker er forsvunnet fra leiligheten.

Det skal imidlertid ha vært «rotete» i leiligheten. Kriminalteknikerne har sikret seg en rekke spor fra åstedet. De taktiske etterforskerne er skeptiske til at dobbeltdrapet var planlagt. Morderen skal ha etterlatt seg spor, både DNA-materiale og fingeravtrykk.

Politiet har foreløpig ikke fått formelt identifisert de to unge kinesiske studentene. Likene skal være ille tilredt, og politiet vil skåne den drepte mannens fetter fra å identifisere de drepte. Mannen og kvinnen kan ha ligget døde i ei uke på hybelen før de ble funnet fredag formiddag. Fetteren slo alarm da han ikke klarte å komme i kontakt med paret. Fetteren skal være psykisk nedbrutt og blir tatt hånd om av helsepersonell.

Bistand fra Kina

Politiinspektør Terje Kristiansen i Oslo-politiet sier at fetteren er sterkt berørt og sliter med det som har skjedd.

- Identifiseringen er av praktiske årsaker vanskelig, da de drepte ikke har annen familie i Norge. Vi trenger bistand fra kinesiske myndigheter for formelt å identifisere de to. Dette arbeidet skjer gjennom den kinesiske ambassaden, sier politiinspektøren.

Kjæresteparet ble funnet drept ved 11.30-tida fredag i studenthuset i Bjerregaards gate 21 i Oslo. Det var fetteren som tok kontakt med Studentsamskipnaden etter at han på flere dager ikke hadde fått kontakt med slektningen som bodde noen etasjer under.