Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Breivik prøvde å sende «ekteskapskontrakt»

Kamuflerte ideologisk skrift som kontaktannonse

Instruerte kvinnelig støttespiller til å spre boka «Den nordiske stat».

SAKSØKER: Terrorist Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten fordi han mener soningsregimet hans strider mot menneskerettighetene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAKSØKER: Terrorist Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten fordi han mener soningsregimet hans strider mot menneskerettighetene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Terrorist Anders Behring Breivik kamuflerte et ideologisk skrift som en kontaktannonse, i et forsøk på å få det igjennom brevkontrollen. Det kommer fram i retten i dag.

Flere tusen brev

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted fortsetter sitt innledningsforedrag i Skien fengsel, der Borgarting lagmannsrett behandler søksmålet Breivik har anlagt mot staten.

STATENS REPRESENTANT: Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STATENS REPRESENTANT: Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Breivik hevder at Den europeiske menneskerettskonvensjons artikkel 8 er brutt under soningen hans. Artikkelen omhandler retten til privatliv, og terroristen mener brevkontrollen han er underlagt, strider mot bestemmelsen.

37-åringen har sendt og mottatt flere tusen brev i tida han har sittet i Ila og Skien fengsel, hvorav noen hundre er stoppet, hovedsakelig pga. at de anses som forsøk på å bygge høyreekstreme nettverk, slik han beskriver i sitt såkalte manifest.

Smiley

Sejersted og kollega Marius Emberland søker å vise at brevkontrollen er helt rettferdiggjort, og legger fram eksempler på brev som er stoppet. Ett av dem er utformet som en kontaktannonse og har tittelen «En nasjonalsosialistisk kontaktannonse. Ekteskapskontrakt» og er adressert til en kvinnelig kontakt.

«Hvis du ikke aksepterer, blir du tvangsgiftet med meg :)», skriver Breivik til kvinnen i brevet, datert til 24. august 2015.

Ifølge Sejersted er «kontaktannonsen» rett og slett enda et ideologisk skrift fra Breivik, ledd i hans plan om å spre tankegodset sitt etter terroraksjonen 22. juli 2011. Terroristen skriver til kontakten at hun skal «fasilitere publiseringen» av en av bøkene hans, «Den nordiske stat».

Særlig vern

Sejersted sier Breivik åpenbart er vel belest om Den europeiske menneskerettsdomstols (EMDs) praksis, der spesielt kontaktannonser har et særlig vern mot sensur og dermed har større sjanser for å komme ut.

- Han skriver at det er «blodharry», men at det er et eksperiment, og at det «finnes ikke noe format med bedre vern», leser regjeringsadvokaten.

Sejersted mener videre at Breivik langt på vei har klart å gjennomføre planene om å spre ideologien sin etter terroraksjonene, slik han beskriver i «manifestet».

- I soningstida har han gjort noen justeringer, men har ikke gjort grunnleggende endringer i det ideologiske prosjektet, slik han beskrev det i det såkalte manifestet. Han er ferdig som utøvende kriger, og ser seg nå som ideolog, forfatter og nettverksbygger, og jeg må dessverre si at prosjektet hans går etter planen.

- KRENKENDE: Breivik ankom retten tirsdag og gjorde en høyreekstrem hilsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Støtte

Sejersted viser til at Breivik får støtte på nettet og i ulike artikler, bl.a. av russiske nynazister.

- Flere nettsteder er dedisert til Breivik og hans sak, forteller Sejersted og ramser opp flere av dem.

Regjeringsadvokaten bemerker at mens Breivik etter terroraksjonene fikk en stor mengde brev med støtte, har mengden nå avtatt.

- Trenden er heldigvis avtakende - det viser at brevkontrollen fungerer, sier Sejersted.

Til ankesaken har Breivik spesifisert at sju brev fra 2013 og 2014 må tas med i påstanden. Brevene er til fem ulike kvinner, og er blitt stoppet av Kriminalomsorgen, fordi de anser dem som forsøk på å spre terroristens ideologi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling