Kamuflerte pinkoden - må betale 13000

For to år siden ble Anne Marie Aslaksen (60) frastjålet veska med betalingskort - og pinkoder. Selv om kodene var kamuflert, må hun erstatte mye av det tapte beløpet. Retten mener hun handlet grovt uaktsomt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klart etter at Høyesteretts kjæremålsutvalg har nektet å behandle en anke fra Forbrukerrådet og Anne Marie Aslaksen etter en dom i Borgarting lagmannsrett.

Anne Marie Aslaksen fra Bærum ble frastjålet veska med kort og pinkoder i en hotellresepsjon i Oslo. I veska oppbevarte hun lommeboka med to bank- og kredittkort. I lommeboka lå det seks- sju lapper med telefonnumre.

Grov uaktsomhet

To av «telefonnumrene», som var skjulte pinkoder, skilte seg ut fra de andre telefonnumrene ved at de begge sluttet på 00. Det hadde tyven, eller tyvene, altså åpenbart ingen problemer med å avsløre, og vedkommende rakk å få ut varer og kontanter for ca. 40000 kroner på bare noen minutter etter at veska ble stjålet. Nå må Aslaksen sjøl dekke 13000 kroner av tapet.

Forbrukerrådet ønsket en avgjørelse om hva som kan regnes som grov uaktsomhet i denne sammenheng, og hadde derfor engasjert seg som såkalt hjelpeintervenient i saken.

Av lagmannsrettens dom, som nå er rettskraftig, går det fram at Aslaksen handlet grovt uaktsomt da hun oppbevarte en kamuflert pinkode og bankkort sammen.

Vant to ganger

Dommen slår samtidig beina under en kjennelse i Bankklagenemnda, og en dom i Asker og Bærum tingrett i den aktuelle saken. DnB nektet å godta Bankklagenemndas kjennelse, og reiste sak mot kvinnen.

Bankklagenemnda har for øvrig i en rekke saker gitt bankkunder medhold etter tyverier, når en kamuflert kode har vært oppbevart i tilknytning til bankkortet.

SKUFFET: Anne Marie Aslaksen må selv dekke 13000 kroner av tapet fordi hun oppbevarte pinkodene sammen med betalingskortet. - Nå må det komme en forandring, mener hun.