Rasisme i Norge

- Kamzy, vi vil ikke ha dere her

Hun ble forsøkt drept på Utøya. Så fikk hun høre at gjerningsmannen hadde bommet, siden hun fortsatt er i live. I dag fikk Oslos varaordfører nok et hatbrev.

HAT-BREV: Kamzy Gunaratnam (31) er Arbeiderparti-politiker og varaordfører i Oslo. I dag fikk hun et maskinskrevet brev med beskjed om at hun skulle skamme seg. Som kvinnelig politiker opplever Gunaratnam stadig hat og trusler. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HAT-BREV: Kamzy Gunaratnam (31) er Arbeiderparti-politiker og varaordfører i Oslo. I dag fikk hun et maskinskrevet brev med beskjed om at hun skulle skamme seg. Som kvinnelig politiker opplever Gunaratnam stadig hat og trusler. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«KAMZY, Hvem tror du du egentlig er. Du har ingenting du skulle ha sagt i Norge, ingen liker deg», er starten.

- Det er sjeldent å få brev i 2019, men det skjer. Det er rasisme, men for å ta avsenderen på alvor, så svarte jeg på brevet, sier Gunaratnam til Dagbladet.

Provoserer meg

IKKE REDD: Kamzy Gunaratnam får støtte fra både Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre, men er lei seg for at mange yngre jenter med innvandrerbakgrunn ikke orker å engasjere seg i politikken siden de vet at de da vil oppleve hets og hat. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
IKKE REDD: Kamzy Gunaratnam får støtte fra både Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre, men er lei seg for at mange yngre jenter med innvandrerbakgrunn ikke orker å engasjere seg i politikken siden de vet at de da vil oppleve hets og hat. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

På sin Facebook-side forteller hun om 2011, da hun og mange venner ble skutt etter. Og om kommentarene som kom i ukene etter: «Gjerningsmannen hadde bommet - siden vi fortatt var i live».

- Dette er ikke bare hat mot hudfarge og religion, men også om Arbeiderpartiet. Om at vi ødelegger landet, sier Gunaratnam.

Like før valget gikk hun ut i VG og kritiserte Fremskrittspartiets innvandringsfokus på Facebook. Siden 5. september la Frp ut 62 Facebook-annonser med beskjed om at Frp villa ha streng innvandringspolitikk. Som førte til mer hets og hat mot 31-åringen.

- Jeg har alltid vært åpen om dette, men jeg vet mange jenter med innvandrerbakgrunn vegrer seg for å bli med i politikken på grunn av at de får så mye hat i innboksen. Jeg har sterke krefter rundt meg, som passer på meg, og har det bra som menneske, sier hun og fortsetter:

- Det er ikke synd på meg. Men unge jenter ser at jeg, Hadia Tajik og Lan Marie Nguyen Berg får gjennomgå. Det gjør at de vegrer seg for å engasjere seg. Det provoserer meg og gjør meg opprørt som politiker.

- Vil ikke ha dere

«Vi vil ikke ha dere her, ISLAM passer ikke sammen med et demokrati», står det videre i brevet viseordføreren fikk i dag.

- Disse kommentarene rokker ikke med min selvtillit. Så langt det lar seg gjøre, svarer jeg på sånne kommentarer. De skal vite at det sitter et menneske her, sier hun.

- Blir du ikke redd eller sinna? Lurer Dagbladet.

- Nei, men det rokker ned selvtilliten til mange andre, som er yngre. Jeg har ikke lyst til å henge bjella på noen konkrete personer, men politikk skaper holdninger og holdninger skaper politikk. Det er viktig at alle tenker over hva de sier og hvordan det påvirker andre mennesker, sier hun og fortsetter:

- Jeg er ikke ute etter å sensurere noen, men alle kan tenke litt ekstra over hva de sier. Dagens ytringsklima inviterer ikke unge mennesker til å være med i det offentlige ordskiftet. Tvert i mot. Det er synd.

Må svare

Etter ettermiddagens Facebook-innlegg har Gunaratnam mottatt en rekke støttemeldinger.

- Det er overveldende og veldig hyggelig og viser at det er mange gode krefter der ute. Nå må den antirasistiske kampen bli tydeligere og sterkere, sier hun.

- Vil du politianmelde innlegget?

- Det gjør jeg hvis noen truer meg med vold eller er truende. Men innlegg som dette er noe vi må bekjempe hver dag. Her må vi bygge holdninger og ta til motmæle, sier viseordføreren.

Les brevet her:

Her er Kamzy Gunaratnams svar til brevskriveren:

«Jeg har opplevd mye forskjellig her i livet. Noe av det jeg får oppleve hver eneste dag er et stadig mer hatefullt og farlig ytringsklima som gjør det vanskeligere å delta i politikken og ytre seg offentlig. I 2011 ble jeg og mange andre venner skutt etter. Allerede i ukene etter fikk noen av oss høre at gjerningsmannen hadde bommet – siden vi fortsatt var i live. I de åtte årene som har gått siden 2011 har mange overlevende blitt rammet av trusler og hets.

RASISME: Jøran Kallmyr mener det er altfor mye rasisme og muslimhat i Norge. Reporter/video: Mats Rønning / Kristoffer Løkås. Vis mer

For meg er det rart. For noen er det fullt alvor.

Som for eksempel dette brevet. Det er sjeldent å få brev i 2019, men desto mer beæret er jeg: Jeg tar såpass mye plass at noen velger å bruke sin tid på å sende meg et fysisk brev? For å ta avsenderen på alvor ønsker jeg å svare på brevet.

«Du har ingenting du skulle ha sagt i Norge»

Ytringsfriheten er en kampsak for meg. Norge skal være et land der man kan mene det man vil, si det man vil og tro på det man vil, uten at noen skyter etter oss. Uten å måtte frykte for konsekvensene.

Utfordringen i dag er at vi går langt i å tilrettelegge for de mest ekstreme ytterpunktene i ordskiftet, men samtidig glemmer vi å ta vare på ytringsrommet for store deler av befolkningen. Konsekvensen er at et ekstremt mindretall får true eller hetse store deler av befolkningen til taushet.

Status for ytringsfrihet fra både 2014 og 2017 bekrefter det: De som vegrer seg mest mot å bruke ytringsfriheten sin er unge, jenter med minoritetsbakgrunn. Er du muslim? Da er du hakket mer belastet. Bærer du hijab i tillegg? Da er det enda verre.

Det er sannheten.

I følge Amnesty Norge har 7 av 10 kvinnelige politikere opplevd trusler og hets på en sånn måte at de trekker seg fra å delta i politikken eller ytre seg offentlig. Mer enn 1 av 10 kvinner i befolkningen opplever det samme.

Mens nynazister får spre hatet sitt under politibeskyttelse, er det lite eller ingen politisk handling for å takle at mange mennesker i Norge ikke tør å ytre seg fordi de er redde for konsekvensene.

«Du vil aldri bli norsk» og «Norge er for nordmenn»

Vi er mange i Norge som stadig får høre dette. Det vi har til felles er at vi er alle norske. Norge er allerede et mangfoldig samfunn, og derfor er det meningsløst å diskutere hvordan vi skal unngå å bli det.

Det gjør meg ingenting at noen mener det om meg. Jeg er trygg på meg selv og har en privilegert rolle i politikken som gjør at jeg har gode og sterke støttespillere rundt meg. Men det sitter unge mennesker rundt omkring i Oslo og Norge som leser det folk skriver til meg og andre offentlige personer med brun hud eller islamsk tro. De stiller spørsmålstegn ved seg selv, sin tilhørighet til Norge og sine verdier i dette samfunnet. Ord har makt. Spør deg selv hvorvidt ordene dine bidrar til at Norge blir bedre eller dårligere.

«Islam må tåle religionskritikk» sies det. Helt enig. Religionskritikk er viktig fordi religioner har makt, også i Norge. Problemet i dag er at mange ikke klarer å skjelne mellom religionskritikk og enkeltmenneskene som i varierende grad er muslimer.

Undersøkelse på undersøkelse bekrefter det samme bildet: islamhatet vokser seg sterkere. I en undersøkelse fra Holocaustsenteret kommer det frem at 1 av 10 nordmenn mener vold mot muslimer kan forsvares. En EU-undersøkelse i 27 land viser at 1 av 10 muslimer i Europa har blitt offer for hatkriminalitet i løpet av de siste 12 månedene.Terrorangrepet mot Moskéen i Bærum viser hva vi risikerer.

Hatet som nå bygger seg opp i Europa er farlig. Vi har møtt det før. Først kommer ordene. Så kommer konsekvensene.

Takk for dette brevet – og påminnelsen om at et fritt og trygt Norge ikke er noe vi kan ta for gitt. Jeg har kommet for å bli. I politikk og retorikk vil jeg bidra til å skape et Oslo og et Norge som gir like muligheter til ulike mennesker, uavhengig av hvor du kommer fra, hva du tror på eller hvor mye penger du har».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer