Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan akseptere Hamas

Tony Blair revurdere Vestens strenge linje overfor Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under sitt besøk i Ramallah på Vestbredden i dag, sa Tony Blair at verden bør gjenopprette kontakt med palestinerne dersom Hamas er med å forme en enhetlig regjering. Han sier at verden bør oppmuntre til en slik løsning, melder nyhetsbyrået AP.

Med denne uttalelsen blir Blair den første av de vestlige lederne til å signalisere at en palestinsk regjering som inkluderer medlemmer av Hamas kan aksepteres.

Koalisjon

Det internasjonale samfunnet har boikottet Hamas, som regnes som en terrororganisasjon av EU og USA, siden partiet vant valget i januar.

Blair kom med denne uttalelsen etter et møte med palestinernes president, Mahmoud Abbas. Abbas jobber for å overbevise Hamas om å være med i en enhetlig regjering. Han tror at en koalisjon vil tvinge Hamas til å bli mindre anti-israelske.- Hvis en slik regjering blir dannet, mener jeg det er riktig av det internasjonale samfunnet å samarbeide med dem, sier Blair.

Krav

Det kan likevel virke som om Blair kommer med det samme budskapet Vesten har gjentatt utallige ganger siden Hamas vant en knusende seier over Fatah ved parlamentsvalget, bare i en ny innpakning.

For han legger nemlig vekt på  kravene Midtøsten-kvartetten hele tiden har stilt Hamas. Han sier de må avstå fra vold, anerkjenne staten Israel og akseptere tidligere inngåtte avtaler.

I RAMALLAH: Storbritannias statsminister besøker i dag Vestbredden. I ettermiddag var han på møte med palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: SCANPIX
I RAMALLAH: Storbritannias statsminister besøker i dag Vestbredden. I ettermiddag var han på møte med palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: SCANPIX Vis mer

Avviser kravene

En talsperson for Hamas, Sami Abu Zuhri, sier at Hamas er klare til å gå inn i en koalisjon med Fatah, men at de ikke ønsker å etterleve de dikterte kravene Vesten vil tvinge på en eventuell koalisjonsregjering.

- Jeg vil gjenta vår avvisning av disse vestlige avgjørelsene fordi vi anser dem som partiske, urettferdige og betingende, sa Zuhri.