Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan angripe om 12 dager

Et flyangrep på Irak kan være 12 dager unna. Kilder i Washington nevner 17. februar som et siste ultimatum for Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er The Independent Online som i dag skriver at USA ventelig vil be Irak etterkomme FN's krav innen denne dato, eller få USA's vrede over seg.

De som er satt til å vurderte et luftangrep har funnet at dette er et greit tidspunkt, fordi det vil gi Russland og Frankrike muligheten til å nå igjenom via diplomatiske kanaler. Madelaine Albright sa da også i møte med internasjonal presse at det ikke var snakk om dager, men heller ikke måneder før et luftangrep på landet ville måtte bli et faktum.

Uansett er det Bill Clinton som gir siste go-ahead.

Langt sterkere

Tidspunktet vil også gi amerikanerne muligheten til å ha tre hangarskip, i tillegg til et britisk. Kuwait har akseptert fire skip i sitt område.

USA's forsvarsminister William Cohen har uttalt at intensiteten i et eventuelt flyangrep denne gang vil være langt sterkere enn de straffeaksjonene som er utført i etterkant av Golf-krigen, og han har fortalt at målene hovedsakelig vil bli bygninger der kjemiske og biologiske våpen blir lagd og oppbevart, kommandosentre og Iraks militære spesialenheter.

Men denne listen over mål er svært vag for å si det mildt. Kritikere mener at USA med det kan angripe så og si alle store bygninger i landet, og vise til eventuelle ikke-konvensjonelle våpen. Kilder sier videre at Saddam Husseins taktikk nettopp går ut på å flytte rundt våpen og personell, og det er tvilsomt om et luftangrep vil kunne treffe de mål de har til hensikt å uttrydde. I tillegg er mesteparten av de erklærte mål plassert i Bagdad, hvilket fort kan bety mange sivile ofre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!