Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan anrike uran på russisk jord

Putin kan løse Iran-krisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Håpet øker nå om en mulig løsning på krisen mellom Iran og Vesten, etter uttalelser Russlands president Vladimir Putin kom med i et møte med den tyske forbundskansleren Angela Merkel i kveld.

- Et av de store problemene er anrikelsen av uran. Vi har foreslått for våre iranske samarbeidspartnere at vi etablerer et felles anrikelsesprogram på russisk territorium. Vi har fått ulike tilbakemeldinger på forslaget. En av dem kom fra det iranske utenriksministeriet, og de avviste ikke muligheten for et slikt samarbeid, uttalte Putin ifølge AP.


Dersom Russland kan overvåke den iranske anrikelsen av uran, vil de kunne sikre at prosessen gjøres slik at det radioaktive materialet bare kan brukes til energiproduksjon, og ikke atomvåpen, slik stadig flere nå frykter.

- Dere kommer til å angre

Mandag kveld ble det i tillegg klart at Kina, USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland vil innkalle til et hastemøte i det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) den 2. februar, om Irans atomprogram.

Diplomater fra stormaktene, som møttes i London, uttalte også at det er enighet om at Iran må avvikle sitt atomprogram, skriver AP.

Onsdag i forrige uke truet Irans tidligere president Akbar Hashemi Rafsanjani med at de som forsøkte å stanse Irans atomprogram, ville komme til å angre:

- Vi vil få våre rettigheter med klokskap. Hvis noen lager problemer for oss, vil de ende opp med å angre på det. Iran vil triumfere, sa han.

Truslene mot Israel har også blitt gjentatt. Irans president Mahmoud Ahmadinejad sa i helgen nok en gang at han håpet Israel ville forsvinne fra verdenskartet, og at jødene i Israel «flytter tilbake til Europa».

Etter en pressekonferanse lørdag ble det også klart at Iran kaster nyhetskanalen CNN ut av landet. Årsaken er at CNN oversatte president Mahmoud Ahmadinejads uttalelser feil. I CNNs simultanoversettelse virket det som Ahmadinejad tok til orde for at Iran skulle skaffe seg atomvåpen. Misforståelsen skyldes at «teknologi» feilaktig ble oversatt til «våpen», melder NTB.

Til sikkerhetsrådet

Torsdag uttalte utenriksministrene i USA, Tyskland, Frankrike at Iran klages inn for FNs sikkerhetsråd.

Iran svarte med trusler om å utvise inspektørene til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Tirsdag i forrige uke fjernet Iran FNs segl på utstyret de bruker til å utarme uran.

- Iran trenger ingen tillatelse fra noe land. Det er vår rett å ha atomteknologi, uttalte utenriksminister Mottaki til Reuters.

Vesten har sett med stadig økende uro på Ahmadinejads uttalelser og på Irans atomprogram. I tillegg har Iran mottatt raketter med rekkevidde på minst 2500 km fra Nord-Korea.

Forsvarsekspert John Berg skriver i Dagbladet.no i dag at disse rakettene kunne føre opptil tre atomstridshoder i sovjettiden.

Iran har også inngått en våpenavtale med Russland og en gjensidig støttepakt med Syria.

Iran er verdens fjerde største oljeeksportør, og den nest største oljeleverandøren til Kina. Både Kina og Russland har et utenrikspolitisk interessefellesskap med landet. I tillegg spiller Iran en nøkkelrolle når det gjelder å oppnå fred og stabilitet i Irak.

NYTT HÅP ETTER MØTE: Russlands president uttaler at deler av det iranske atomprogrammet kan flyttes til russisk territorium.
STADIG TØFFERE ORDBRUK: Irans president Mahmoud Ahmadinejad truer både Israel og Vesten.
FRYKTER ATOMVÅPEN: Den internasjonale bekymringen dreier seg om at Iran vil kunne utvikle atomvåpen istedenfor å bruke anriket uran til energiproduksjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!