Kan Åse stoppe volden?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, Åse Kleveland, fikk som svenneprøve før høstens valgkamp å binde an med selveste Carl I. Hagen, og det på Hagens hjemmebane. Lenge lå det an til at økende vold i byene skulle bli selve valgkamptemaet. Fremskrittspartiet hadde i kjent stil vært ute med forslag om å sende kriminelle innvandrere til Mali, alt tegnet med andre ord til et klassisk stemmefiske med kriminelle innvandrere som Frp-agn. Og Kleveland skulle lede utvalget som på ansvarlig og sosialdemokratisk vis ikke bare skulle stoppe volden, men også kjeften på Hagen.
  • I mellomtida har som kjent Hagen skiftet tema. Under skoleparolen «lær elevene folkeskikk og ta av deg lua når voksne folk snakker til deg, gutt», skal Høyre sendes på gangen så Hagen kan få snakke i fred. Og her står nå Åse Kleveland med en hel utredning til bruk for partiets kvinner og menn, som skulle skoleres dersom kampen gikk i tungvekt, altså om storbyvold.
  • Og trolig gjør den det også. Ingen sann Frp-er kan la være å rykke i skjekene når det lukter påtaleunnlatelse av en såkalt fremmedkulturell, om han er aldri så norsk. Og nettopp derfor skal Klevelands utvalg berømmes for å ha innført en standard i debatten om ungdom, vold og det vi fortsatt kaller etnisk bakgrunn, som kan gjelde som målestokk for anstendighet i denne vanskelige debatten. Vi skal nok komme tilbake til de ulike enkeltforslagene når vi nå først slår fast at i kampen mot vold i det moderne bysamfunnet, da gjelder ikke ett eneste smart enkeltgrep.
  • Utvalget konsentrerer seg derfor om tiltak vi er fortrolige med: Forebygging, samarbeid mellom etatene, raskere reaksjon overfor lovbryter, utvidet bruk av konfliktråd, styrket barnevern, individuelt ettervern og særlige tiltak mot vold i hjemmet. Forresten, merk dere at Kleveland omsider har funnet nabokjerringa som Gro Harlem Brundtland etterlyste for å styrke den sosiale kontrollen i nærmiljøet. Nabokjerringa heter nå TVERS-samarbeideren og skal hjelpe deg på tvers av alle etater når ulykken er ute. En slags fastlege, altså, for oss på skråplanet.