Amerikansk etterretning i Ukraina

Kan avgjøre krigens utfall

Et CIA-besøk til Zelenskyj kan ha avgjort Russlands tap i Kyiv, mens russisk etterretning sviktet i krigens første fase.

Russerne planla å ta over militærflyplassen Antonov i Hostomel utenfor Kyiv da de gikk inn i Ukraina 24. februar. Men ukrainerne var advart på forhånd. Foto: Felipe Dana / AP
Russerne planla å ta over militærflyplassen Antonov i Hostomel utenfor Kyiv da de gikk inn i Ukraina 24. februar. Men ukrainerne var advart på forhånd. Foto: Felipe Dana / AP Vis mer
Publisert

New York Times har de siste dagene meldt at amerikansk etterretning bistår ukrainerne med angrep på stadig mer høyprofilerte russiske mål.

Torsdag meldte den amerikanske storavisa at amerikansk etterretning hjalp det ukrainske militæret å lokalisere den russiske krysseren Moskva.

Skipet ble regnet som flaggskipet i den russiske marines flåte i Svartehavet, og sank som følge av et ukrainsk missilangrep i april.

Offiserer drept

Onsdag meldte samme avis at amerikansk etterretning har hjulpet ukrainske styrker å drepe flere russiske offiserer i felt.

Den amerikanske storavisa siterer høytstående amerikanske tjenestepersoner anonymt på begge tilfellene, og informasjonen er ikke bekreftet av navngitte kilder.

Tom Røseth, førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, er ikke overrasket over rapporten om at amerikansk etterretning blir brukt til å lokalisere russiske offiserer.

- Dette er normal bruk av etterretning. Det er ikke veldig ofte at denne typen informasjon blir delt med land utenfor Nato, men det er ikke unikt. Det som er spesielt her er omfanget, og at det gjøres i sanntid, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer