Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan avgjøre skjebnen til resten av Telenor-styret

Telenors nye styreleder vil bli spurt ut om resten av styret.

TOPPSJEF: Nordea-toppen Gunn Wærsted ble i går valgt til ny styreleder i Telenor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TOPPSJEF: Nordea-toppen Gunn Wærsted ble i går valgt til ny styreleder i Telenor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Monika Mæland har gjort det klart at hele styret i Telenor lever farlig. Det skjedde da hun fikk høre hva styret i Telenor har visst om korrupsjonssaken i delvis Telenoreide Vimpelcom

- Jeg har vært tydelig på at styret har gjort en for dårlig jobb i denne saken. Det fikk da også konsekvenser for styreleder forrige uke, sa Mæland til NTB i november.

BI-professor Petter Gottschalk tror at hele styret er i ferd med å bli byttet ut. Stortingsrepresentant Geir Pollestad har også tatt til orde for et omfattende skifte.

- Jeg tror nok at det her jobbes med å bytte ut hele styret, har han sagt til Dagbladet.

Torsdag ble Nordea-toppen Gunn Wærsted valgt til ny styreleder i Telenor av bedriftsforsamlingen. Hun tiltrer 14. januar.

Spent Bare noen uker senere vil hun få spørsmål fra nominasjonskomiteen om hvilket inntrykk hun har dannet seg av de andre styremedlemmene. Fram mot generalforsamlingen i mai vil denne komiteen evaluere styret, og eventuelt legge fram forslag til endringer.

- Nå er det en ny styreleder, så det blir jo spennende å høre hva hun har å si, sier nominasjonskomiteens leder Anders Skjævestad.

- Så Wærsteds vurdering av resten av styret vil være med på å bestemme framtida til de andre styremedlemmene?

- Ja det er klart det. Hennes syn er viktig, men det er jo ikke styrelederen som velger styret. Hun vil bidra med en del av totaliteten, sier han.

Skjævestad understreker at det ligger i rollen til nominasjonskomiteen å evaluere styremedlemmene.

TELENORTOPPER: Lederen for bedriftssamlingen og for nominasjonskomiteen Anders Skjævstad sammen med Gunn Wærsted. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TELENORTOPPER: Lederen for bedriftssamlingen og for nominasjonskomiteen Anders Skjævstad sammen med Gunn Wærsted. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- På vanlig måte vil vi ha samtaler både med ledelsen, aksjonærene og de enkelte styremedlemmene, sier han.

Gjennomgang Staten har full kontroll med Telenor og eier 54 prosent av aksjene. Da passer det bra at ekspedisjonssjef Mette Wikborg i Næringsdepartementets eierskapsavdeling også sitter i Telenors nominasjonskomite. Hun har ikke besvart Dagbladets henvendelse om hvordan staten er fornøyd med jobben til de resterende styremedlemmene.

Det er håndteringen av den svært vanskelige Vimpelcom-saken som utløste krisa i Nordens største tele-selskap. Dokumentasjon oversendt departementet viser av både konsernsjef Jon Fredrik Baksås og styreleder Sven Aaser visste mer enn de ga uttrykk for da de svarte for seg til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Begge de to er nå byttet ut.

- Nå gjøres det en ekstern gjennomgang av Vimpelcom-saken. Konklusjonene fra den vil bli offentlig og hva de kommer med vil bli viktig. Vi tar med oss alt dette i en bred evaluering av styret, sier Skjævestad.

Det er Økokrims tidligere korrupsjonsjeger Arnt Angell, som nå er i revisjonsgiganten Deloitte, som skal stå for Vimpelcom-granskingen.

I trøbbel I tillegg har VG avslørt at det ikke var med noen kvinnelige kandidater i siste runde med intervjuer før Sigve Brekke ble ansatt som ny konsernsjef. Næringsministeren hadde gitt styret klar beskjed om aktivt å lete etter en kvinne. Tidligere styreleder Sven Aaser har avvist VGs versjon av saken og sier det var med kvinner i «sluttrunden».

Og i tillegg til dette har bladet Kapital avslørt at Brekke i asiatiske presentasjoner sto feilaktig oppført med en bachelorgrad i økonomi fra Høgskolen i Telemark, den tidligere Distriktshøgskolen i Bø.

Gunn Wærsted sier til Dagbladet at hun ikke vil kommentere Telenor-jobben før hun tiltrer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media