Ukraina får Leopard 2-stridsvogner:

- Kan avgjøre slag

Volodymyr Zelenskyj får nå viljen sin etter å i lang tid ha bedt om toppmoderne vestlige stridsvogner.

VIKTIG: Oberstløytnant Palle Ydstebø tror Ukraina vil få stor militær nytte av moderne vestlige stridsvogner som tyske Leopard 2. Foto: Ivar Benjamin Østebø / Dagbladet
VIKTIG: Oberstløytnant Palle Ydstebø tror Ukraina vil få stor militær nytte av moderne vestlige stridsvogner som tyske Leopard 2. Foto: Ivar Benjamin Østebø / Dagbladet Vis mer
Publisert

Ukrainerne har i lang tid bedt om moderne stridsvogner fra USA og Tyskland, som fram til nå har nølt.

Onsdag kom kunngjøringen om at Volodymyr Zelenskyj nå får viljen sin. Ifølge Reuters skal den tyske regjeringen i første omgang donere 14 Leopard 2-stridsvogner, samt to A6-stridsvogner.

De sier målet er å raskt skape to bataljoner.

Tyskland har hitil ikke ønsket å sende sine Leopard 2-stridsvogner, med mindre USA sender sine Abrams M1.

Også USA skal i løpet av kort tid kunngjøre forsendelser av høyteknologiske stridsvogner til Ukraina, ifølge kilder Wall Street Journal har snakket med tirsdag - før den tyske kunngjøringen.

- Høy kvalitet

Flere land, deriblant Polen, har bedt om lov til å sende moderne tyske Leopard 2-stridsvognene til det ukrainske forsvaret, som i dag stort sett bruker gamle russiske modeller.

Tyskland har fram til nå ikke godkjent at andre å sende stridsvognene, noe de har måttet gjøre da det er de som produserer dem.

På en pressekonferanse med Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg tirsdag uttalte landets forsvarsminister Boris Pistorius at de nå åpner for at nabolandene kan gi ukrainerne opplæring i bruk av disse stridsvognene.

MODERNE: Leopard 2-stridsvognene vil være et svært kjærkomment bidrag i Ukrainas forsvar mot Russland, mener militæreksperter Dagbladet har snakket med. Foto: Patrik Stollarz / AFP
MODERNE: Leopard 2-stridsvognene vil være et svært kjærkomment bidrag i Ukrainas forsvar mot Russland, mener militæreksperter Dagbladet har snakket med. Foto: Patrik Stollarz / AFP Vis mer

- Det er det kraftigste elementet i landkrigssystemet du har for manøvre. Den er en ekstremt godt pansret, har god mobilitet og med en kanon som skyter hull i det meste. Den er også av svært høy kvalitet, sier Palle Ydstebø, oberstløytnant i Forsvaret og hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen, til Dagbladet.

- Stor effekt

Ydstebø mener ukrainerne vil få stor effekt av Leopard 2-stridsvogner.

- De vil gi større kampkraft til operasjoner, både når de skal bryte hull i den russiske forsvarslinja og hvis de klarer å trenge inn i dypet i de russiskokkuperte områdene, sier han.

- Enheter med stridsvogner og stormpanservogner med artilleri har så stor kampkraft at det vil være vanskelig å kontre med motangrep.

Oberstløytnant og prosjektleder for militære landoperasjoner ved FHS Krigsskolen, Trygve Johannes Smidt, understreker at stridsvognene blir et svært viktig bidrag for ukrainerne.

- IRRASJONELT: Oberstløytnant Trygve Johannes Smidt mener nølingen med å sende stridsvogner rent militært sett er irrasjonell. Foto: Tharald Halvorsen / Dagbladet
- IRRASJONELT: Oberstløytnant Trygve Johannes Smidt mener nølingen med å sende stridsvogner rent militært sett er irrasjonell. Foto: Tharald Halvorsen / Dagbladet Vis mer

- Stridsvognene er det som per enhet har størst kampkraft. Men de må ha et sett av systemer, som infanteri, artilleri og ingeniører i tillegg. De er en veldig sentral del i deres mekaniserte og pansrede brigader, sier Smidt.

Tippe balansen

Palle Ydstebø tror stridsvognene kan være med på å tippe balansen i ukrainernes favør i viktige slag.

- Det kan avgjøre utfallet av større slag. Ikke alene, men det kan skape forutsetninger for å få til en avgjørelse på slagmarka.

ANGREP: Her skal russiske droneførere ha oppdaget fire ukrainske stridsvogner i Kherson. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Han tror tyskerne fram til kontrabeskjeden onsdag har vært nølende til å sende stridsvognene, i hovedsak på grunn av signaleffekten det kan gi.

- I en del kretser er en bekymret for russiske reaksjoner, sier han.

Det tror han imidlertid ikke de trenger å gjøre.

- Hvor langt kan Vesten gå i å supplere våpen før det kan bli problematisk?

- Personlig tror jeg det kan gå ganske langt, spesielt på bakken. Så langt har ikke Russland gjort alvor av noen av truslene de har kommet med. De har ikke kapasitet til å eskalere militært noe sted utenfor Ukraina, all den tid 85 prosent av deres landstyrker befinner seg der, forklarer han.

- Dreper 80 prosent

Han viser til en finsk rapport som nylig er sluppet, der det framkommer at russerne bare har 25 prosent igjen av styrkene langs grensa til Finland.

- Russerne kan ikke gjøre noen militær eskalering.

Heller ikke hans kollega Trygve Johannes Smidt tror stridsvogner vil være utslagsgivende for en russisk reaksjon.

- Jeg har litt vanskelig for å se det rasjonelle problemet i det rent militært. Vesten har allerede sendt betydelige mengder artilleri. Av de systemene de har sendt, er det artilleri som står for 80 prosent av de som blir drept, sier han til Dagbladet, men legger til:

- Samtidig forstår jeg symboleffekten.

Maser om fly

Den neste betente våpendiskusjonen kan bli fly, tror Ydstebø. Han viser til at ukrainerne i ei tid har mast om å få vestlige kampfly, og da konkret F-16.

- Det sitter antakeligvis litt lengre inne. Men man vet heller aldri hvor dette går.

- Kan det være den neste store bevæpningsdebatten?

- Det vil ikke overraske meg om det blir det, om ukrainerne presser hardt nok på. I tillegg er det giverland som i tillegg presser på for å få gitt sine gamle F-16.

En av grunnene til at Tyskland og også USA har vært avventende med å sende stridsvogner til Ukraina, er at disse omtales som såkalte angrepsvåpen - og ikke defensive våpen.

- Kunstig skille

Dette mener Ydstebø er et kunstig skille i denne konteksten.

- En mekanisert brigade kan brukes til alt mulig. Det eneste defensive du har er egentlig miner. For Ukraina er enhver offensiv en motoffensiv, for å ta tilbake det de har tapt og gjenopprette landets territorielle integritet, sier Ydstebø.

Han utelukker at Ukraina vil angripe Russlands territorium med vestlige våpen.

- Det vil de holde seg for gode til. Men de vil lykkes i større grad i offensivene de kan gjennomføre. Både fordi utstyret er bedre rent kvalitativt, og fordi ukrainerne er taktisk bedre til å gjennomføre operasjoner enn russerne er, sier han.

- Derfor kan de få proporsjonalt stor effekt av vestlige våpen når de settes inn i gode brigader.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer