Kan bare spane på fire personer samtidig

Det er hva PST og Oslo-politiet har råd til.

FIRE: Politiets Sikkerhetstjeneste og Oslo-politiet har råd til å spane på fire personer samtidig. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FIRE: Politiets Sikkerhetstjeneste og Oslo-politiet har råd til å spane på fire personer samtidig. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skulle det oppstå en krisesituasjon, har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo-politiet kun råd til å spane på fire personer samtidig.

Det er flere uavhengige kilder innen politiet som har gjort anslaget overfor Aftenposten. Kildene støtter den amerikanske ambassadens frustrasjon over manglende norsk terrorberedskap som er kommet fram i dokumenter fra WikiLeaks.

I spaning på én person døgnet rundt kreves 21-25 spanere fordelt på tre team. I tillegg trenges omtrent like mange personer i støtteapparatet rundt teamet, med funksjoner som ransakingsekspertise, kommunikasjonskontroll, elektronisk sporing, tolking, dataspesialister, analytikere og etterforskere.

Skrekkvisjonen er at PST risikerer å miste terrormistenkte ute av syne fordi man ikke har råd til nok personale. Dette problemet kan oppstå om flere terrorceller trer i kraft samtidig.

Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, etterlyser en kartlegging av politiets totale ressursbehov.

- En slik kartlegging mangler i regjeringens ferske melding om organisert kriminalitet, sier han.

Selv om PST har fått økte ressurser de siste årene, har brorparten blant annet blitt brukt på nybygget i Nydalen, andre faste kostnader og overføring av livvakttjenesten fra Oslo-politiet.

Statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet ønsker ikke å uttale seg om spaningskapasiteten, men sier at departementet ikke har fått noen signaler om noe dramatisk.
(NTB)