Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan begrave Fukushima i sand og betong

- Det er en kamp mot klokka.

STORE SKADER: Dette bildet, fra reaktor fire ved Fukushima Daiichi-anlegget, viser hvor store skadene er. Foto: TEPCO/KYODO NEWS/AP
STORE SKADER: Dette bildet, fra reaktor fire ved Fukushima Daiichi-anlegget, viser hvor store skadene er. Foto: TEPCO/KYODO NEWS/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kampen mot Fukushima-anlegget fortsetter. I flere dager har kraftselskapet TEPCO og japanske atomenergimyndigheter forsøkt å kjøle ned atomreaktorene.

Så langt med begrenset hell.

De fortsetter arbeidet med å kjøle ned ved hjelp av vann, men operasjonen har vært vanskelig på grunn av stråling i området. Derfor ser de nå etter andre muligheter.

Vil fikse strømkabel Japanske ingeniører mener nå at en av måtene å hindre et katastrofalt utslipp av radioaktiv stråling på, er å begrave kraftanlegget i sand og betong, melder Reuters.

Kraftselskapet håper de skal klare å fikse en strømkabel til minst to av reaktorene, slik at vannpumpene som kjøler dem ned kan starte igjen. Det er også sprutet vann på og sluppet vann over reaktor nummer tre - den som er mest kritisk ødelagt.

Men for første gang opplyser altså selskapet at å begrave kraftanlegget kan være en mulighet.

- Det er ikke umulig å lukke reaktorene i betong, men akkurat nå prioriterer vi å prøve å kjøle dem ned først, sier en representant for Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

Utslipp Problemene ved atomkraftverket oppsto i forrige uke da området ble rammet av et voldsomt jordskjelv og en påfølgende tsunami som slo ut kjøleanleggene ved atomkraftverket. Atomkraftverkets reaktorer ble automatisk slått av som følge av jordskjelvet, men mangelen på kjøling har ført til sterk hete, utslipp av radioaktiv stråling, eksplosjoner og branner, skriver NTB.

Det er fortsatt fare for nedsmelting av det kjernefysiske brenselet som følge av overoppheting, noe som i verste fall kan føre til et betydelig utslipp av radioaktive stoffer fra reaktorene.

Ifølge TEPCO vil det være en stor hjelp å få tilbake strømmen, ettersom elektriske pumper da vil kunne starte opp igjen og begynne å pumpe vann inn i reaktorene og i bassengene for brukte brenselstaver.

Flere titalls tusen mennesker er evakuert fra området, men bekymringen er ikke bare stor i Japan.

En kamp mot klokka - Vi ser svært alvorlig på ulykken, sier lederen av FNs internasjonale atomenergibyrå, Yukia Amano, ifølge Associated Press.

RYKENDE PROBLEM: Bygningen rundt reaktor tre ved Fukushima Daiichi-anlegget er svært ødelagt. Foto: TEPCO/KYODO NEWS/AP
RYKENDE PROBLEM: Bygningen rundt reaktor tre ved Fukushima Daiichi-anlegget er svært ødelagt. Foto: TEPCO/KYODO NEWS/AP Vis mer

Han mener det er viktig at hele verden bryr seg, og japanerne har nå også bedt USA om hjelp.

- Dette er ikke noe bare Japan skal håndtere, hele verden bør samarbeide med japanerne. For dette er en kamp mot klokka, sier Amano.

TEPCO ba mandag regjeringen om å få evakuere samtlige arbeidere fra atomkraftverket, men fikk avslag, skriver avisa Mainichi Shimbun.

Skjebnen til «atomheltene» er usikker. Det er rapportert om flere skader og også ubekreftede meldinger om at flere er omkommet inne i anlegget.

Ikke alt er negativt Situasjonen ved Fukushima Daiichi er fortsatt alvorlig og uavklart. Det har vært noe positiv utvikling, skriver Statens strålevern.

- Man begynner å få på plass infrastruktur for tilkobling av strøm til kraftverket. Det er også rapportert at situasjonen for reaktor 5 og 6 er noe bedre. Måleverdier for stråledoser på anlegget har gått noe ned, men er fortsatt vedvarende høye.

VANNET HJELPER LITE: De har forsøkt både med helikoptre og brannbiler - uten særlig hell. Foto: KYODO NEWS/AP
VANNET HJELPER LITE: De har forsøkt både med helikoptre og brannbiler - uten særlig hell. Foto: KYODO NEWS/AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling