ENEROMSDEBATT: Debatten har gått høyt den siste uka etter at Pensjonistforbundet gikk ut med kraftig kritikk av regjeringens nye tiltak for eldreomsorgen i en kronikk i Dagbladet denne uka. Foto: NTB Scanpix
ENEROMSDEBATT: Debatten har gått høyt den siste uka etter at Pensjonistforbundet gikk ut med kraftig kritikk av regjeringens nye tiltak for eldreomsorgen i en kronikk i Dagbladet denne uka. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Kan bety at noen må bo de siste månedene av livet sitt på dobbeltrom

Krf mener regjeringens nye eldretiltak kan føre til at kommunene utsetter bygging av enerom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Selv om kompensasjonsordningen, som kompenserer kommunene økonomisk for penger de taper på å legge folk på dobbeltrom, bare skal vare i et halvt år, kan den virke som en sovepute for enkelte kommuner. Det kan bety at noen må bo de siste månedene av livet sitt på dobbeltrom, sier Olaug Bollestad, Kristelig Folkepartis representant i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Eneromsdebatten har gått høyt denne uka etter at Pensjonistforbundet tirsdag reiste kritikk mot regjeringen i kronikken «Livets slutt er ikke til salgs» i Dagbladet.

Bollestad mener det er feil av regjeringen å premiere kommuner som har utsatt i det lengste å prioritere bygging av sykehjemsplasser.

- Penger ikke viktigst - Når du havner på sykehjem, er du syk og skal ha mulighet for en privat sfære, sier Krf-representanten.

Hun synes det er bra at regjeringen har budsjettert med økte tilskudd til utbygging av nye sykehjemsplasser, men har ikke sans for rabatten regjeringen vil gi til pleietrengende som havner ufrivillig på dobbeltrom.

- Jeg tror de aller fleste heller ville hatt 76 kroner mindre om dagen å rutte med og bodd på enerom. Penger er ikke det viktigste i slutten av livet. Mer penger vil ikke veie opp for den menneskelige prisen man betaler for å bo på dobbeltrom, sier Olaug Bollestad.

Dermed sier Bollestad seg stort sett enig i den kritikken Pensjonistforbundet reiser mot regjeringen.

- Sovepute - Regjeringen har nå foreslått å gi kompensasjon til kommuner som ikke klarer å oppfylle eneromsgarantien, og avslag i prisen for eldre som må bo på dobbeltrom mot sin vilje. Dette er et steg i feil retning og en sovepute for norske kommuner, uttalte generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet tidligere denne uka.

Forbundet kjøper ikke regjeringens argument om at de som må bo på rom med et annet sykt menneske på sykehjem får et plaster på såret ved å få beholde i underkant av 28.000 kroner i året eller 76 kroner dagen i rabatt.

- Det er liten tvil om at selv minstepensjonister ikke vil byttet bort sin verdighet for 76 kroner dagen, sier generalsekretæren.

SV-leder Audun Lysbakken sa seg enig i Pensjonistforbundets kritikk av regjeingen.

- Vi var kommet ganske langt i arbeidet med å kunne tilby enerom for alle, med en kraftig utbygging av plasser. Jeg savner en offensiv for å få dette i mål. Isteden signaliserer regjeringen til kommunene at de ikke trenger å sikre enerom for alle. De snikaksepterer noe vi har vært enige om at ikke er greit, sier Lysbakken.

Kraftig til motmæle Uttalelsene fra Pensjonistforbundet og SV fikk Frp og Høyre til å ta kraftig til motmæle.

- SV kan jo bare gjemme seg i skammekroken. De har sittet i regjering i åtte år uten å gjøre noen verdens ting for å bedre situasjonen. De har null troverdighet, uttalte finansminister Siv Jensen (Frp) til Dagbladet i går.

- For det første har vi økt takten på bygging av nye sykehjemsplasser. I tillegg straffer vi kommuner som tar i bruk dobbeltrom og premierer de som blir boende på dobbeltrom mot sin vilje. Jeg må si jeg er overrasket over Pensjonistforbundets syn på dette, og jeg forstår ikke deres tilnærming, sier Jensen.

Hun fikk støtte av partifelle Kari Kjønaas Kjos som leder Helse- og omsorgskomitéen på Stortinget, samt komitemedlem Tone Wilhelmsen Trøen (H).

KRITISK: Stortingsrepresentant for Krf og medlem av Helse- og omsorgskomiteen Olaug Bollestad. Foto: Erling Hægeland
KRITISK: Stortingsrepresentant for Krf og medlem av Helse- og omsorgskomiteen Olaug Bollestad. Foto: Erling Hægeland Vis mer