- Kan bety slutten på det rødgrønne prosjektet

Ny måling knuser det rødgrønne flertallet.

INNSER ALVORET: Senterparti-leder Liv Signe Navarsete (Sp) mener situasjonen er alvorlig for det rødgrønne regjeringssamarbeidet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INNSER ALVORET: Senterparti-leder Liv Signe Navarsete (Sp) mener situasjonen er alvorlig for det rødgrønne regjeringssamarbeidet. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV ligger på fire prosent - rundet opp (se egen sidesak) -, mens Senterpartiet er klart under sperregrensa.

Dersom Ipsos MMIs maimåling for Dagbladet hadde vært valgresultatet, ville SV og Sp samlet sett mistet 20 av sine 22 mandater på Stortinget.

Høyre er den store vinneren i mai med en framgang på hele 4,1 prosent i forhold til april. Det gjør Høyre til Norges største parti.

Høyre, FrP og Venstre gjør nærmest rent bord og ville samlet fått 100 mandater. Høyre og Frp alene ville fått 91 mandater - og altså solid flertall.

For de rødgrønne - i særdeleshet for SV og Senterpartiet - er dette på tampen av stortingssesjonen dyster lesning. Ap får 30,2 prosent og går tilbake med 1, 7 prosent i forhold til forrige måned. Partiet mister stemmer til Høyre, samtidig som de tar stemmer fra sine regjeringspartnere SV og Sp.

SV får rekordlave 4,0 prosent og mister 10 av 11 mandater.

Sp som de siste par ukene har vært i krig med sine gamle venner bøndene, kommer under sperregrensa og mister også 10 av dagens 11 mandater. Samlet sett går de rødgrønne tilbake med 4,6 prosentpoeng og ville fått 57 mandater, sju færre enn i dag.

- Vil ha mer Sp-politikk
- Vi står i en alvorlig situasjon. Klarer vi ikke å snu den, betyr det slutten på det rødgrønne prosjektet, sier Senterparti-leder Liv Signe Navarsete til Dagbladet.

Partilederen er imidlertid ikke overrasket over at bondeopprøret rammer Sp på meningsmålingene. Trøsten er at hun opplever at misnøyen retter seg mot parties gjennomslagskraft, og ikke Sp-politikken.

- Folk vil ha mer Senterparti-politikk enn vi har klart å levere, sier hun.

Navarsete har sansen for det å sette seg ambisiøse mål og liker at velgerne har høye forventninger til partiet, sier hun. Men store forventninger medfører også store utfordringer.

- Når det gjelder bøndene, var det jo stor begeistring rundt den ferske landbruksmeldingen. Men så var det altså en god del misnøye med hvordan den ble fulgt opp første året. De enorme forventningene ble ikke innfridd i landbruksoppgjøret, sier hun, og legger til:

- Men Rom ble ikke bygget på én dag.

Det er dette Sp skal kommunisere til sine kjernevelgere framover.

- Vi må synliggjøre at vi er det eneste alternativet for dem som ønsker å fortsette samfunnsutviklingen i den kursen vi har staket ut. Det er de lange linjene som er avgjørende, og det er bare ett parti som brenner for landbruket og distriktene, sier hun.

Jobb å gjøre
Det andre steget i planen er å blåse nytt liv i begeistringen rundt det rødgrønne prosjektet.

- Så vi, altså alle de tre regjeringspartiene, har en jobb å gjøre, slår hun fast.

Parlamentarisk leder i det største regjeringspartiet, Helga Pedersen (Ap), sier at det er valg og ikke meningsmålinger som avgjør hvilken regjering Norge skal ha neste høst.

- Ny rødgrønn valgseier til neste høst er absolutt mulig. Vi skal stå på for å få tilslutning til vår samfunnsretning som handler om lav ledighet, bedre eldreomsorg og fellesskole av høy kvalitet. Dersom Høyre og Frp slipper til i regjering så vil det bety et samfunn med større forskjeller, mindre velferd og privatisering av skolen

- Tro på «Nye SV»
Heller ikke SVs partisekretær, Silje Schei Tveitdal, setter særlig pris på målingen.

- Dette var en alvorlig dårlig meningsmåling, sier hun til Dagbladet.

Hun er klar på at dersom Sp og SV ikke klarer å gjenvinne velgernes tillit, kan de ende opp med å sende Høyre og Frp rett inn i regjeringskorridorene.

- Men det har vi god tro på at vi skal klare å gjøre noe med, sier hun. Tveitdal sier at de er sikre på at det langt flere som har sansen for SVs politikk enn det meningsmålingen gir uttrykk for. Hun forsikrer at partiet vil bruke tiden godt fram mot valget.

Planen er at «Nye SV» skal mobilisere kjernevelgerne, og samtidig vinne oppslutning blant nye velgergrupper - som fagbevegelsen.

- Vi vet at det er mange som oppgir SV som sitt andrevalg, så potensialet er der. Vi må bare overbevise dem om at vår politikk, basert på miljø og rettferdighet, er den beste, sier hun.

Fra Frp til Høyre
Høyre styrker seg i forhold til rivalen på høyresida, Frp. Mens Høyre får en oppslutning på 32 prosent, går Frp går tilbake med 2,5 prosentpoeng, til 16,2 prosent. En av fire velgere som stemte Frp i 2009, sier nå at de ville stemme Høyre.

Til sammen ville Frp og Høyre fått 20 flere mandater på Stortinget enn de har i dag, 30 flere til Høyre, 10 færre til Frp.
Høyre ville fått 30 flere mandater enn i dag, mens Frp ville fått 10 færre enn de har i dag.

- Det er en veldig hyggelig måling som likner på andre målinger vi har hatt den siste tida. Det er selvfølgelig kjekt å være det største partiet på meningsmålinger, men det viktigste ved denne målingen er at den viser et solid borgerlig flertall, sier Høyre-leder Erna Solberg.

- Denne målingen viser at det har vært en god vår for Høyre. Vi har gjennomført et vellykket landsmøte. Vi har vist velgerne at vi er et parti med nye ideer og bedre løsninger innenfor helsepolitikk, skolepolitikk og innenfor samferdsel.

Men hun minner om at det er nesten halvannet år til valget.

- Slike meningsmålinger nå er en god inspirasjon, men ingen garanti. Derfor skal vi hver eneste dag fortsette å kjempe for at velgerne fortsatt vil stemme på Høyre, sier Solberg til Dagbladet.

Venstre får i denne målingen en oppslutning på 4,9 prosent, mens KrF får på 5,2 prosent. Venstre som bare har to mandater i dag, ville fått til sammen ni, mens KrF beholder samme mandattall.