Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan bidra til mytedannelse

Ny bok om tsardatter spiller videre på teorien om at hun overlevde den russiske revolusjon.

RUSSISK STORHERTUGINNE: Maria Romanova er hovedpersonen i Kari Brænnes nye roman, som forteller historien om hva som kan ha skjedd dersom hun overlevde henrettelsen av tsarfamilien. Foto: Scanpix.
RUSSISK STORHERTUGINNE: Maria Romanova er hovedpersonen i Kari Brænnes nye roman, som forteller historien om hva som kan ha skjedd dersom hun overlevde henrettelsen av tsarfamilien. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble Kari Brænnes tredje roman lansert, "Himmelfall". I boken forteller Brænne en alternativ historie om den ene av tsar Nikolaj II sine fem barn, Maria Romanova.

Den offisielle sannheten er at hele den russiske tsarfamilien ble henrettet i 1918, men det har i mange år versert historier om at minst ett av tsarbarna overlevde. Dette har imidlertid ikke blitt bekreftet av noen offentlig institusjon eller kilde.

Skulle blitt gravlagt på søndag - Om det ikke gjøres tydelig for leseren at en slik bok er en blanding av fakta og fiksjon, kan det bidra til mytedannelse rundt hva som faktisk hendte, sier førstelektor i statsvitenskap ved UiO, Dag Einar Thorsen.

Han understreker at han ikke har lest Brænnes bok og derfor ikke kan uttale seg konkret om den, men at uklare skiller på fakta og fiksjon kan videreføre både myter og konspirasjoner om historiske hendelser. Etter planen skulle levninger av det man mener er tsarbarna Maria og Aleksej blitt gravlagt søndag 20. oktober. Dét satte den ortodokse kirken en stopper for, fordi de tviler på DNA-bevisene.

Spiller på gammel myte - Når det gjelder Maria og hennes overlevelse i Himmelfall, så er det en gammel myte at søsteren hennes, Anastasia, overlevde henrettelsen. Jeg ville spille videre på den myten, og fant ut at Maria hadde størst sjanse for å ha overlevd, forteller Brænne.

Dette begrunner hun med en kjærlighetsforhold det sies at Maria Romanova hadde til en av soldatene som voktet henne og familien i tiden før henrettelsen. Da var familien holdt fanget i Ipatjev-huset i Ekaterinburg. De ble fortalt at de kunne dra derfra om de ville, men fikk likevel ikke lov. Den offisielle historien forteller at hele familien ble henrettet i en kjeller i 1918, og deretter lagt i umerkede graver.

I tiårene etter revolusjonen prøvde kommuniststyret å dysse ned hva som egentlig hadde skjedd med familien, og derfor var både familien og deres død ukjent for mange frem til 1980-tallet. Da ble de første levningene av familien funnet, men to av barna manglet: Maria og tronarvingen Aleksej Romanov. Fortsatt tviler mange på at levninger som ble funnet i 2007 virkelig er deres.

- Å leke med virkelighetssjangeren Teknisk sett er det derfor mulig at ett eller to av tsarbarna overlevde henrettelsen, og dette er premisset for boken. I den forteller Brænne om sitt møte med den 113 år gamle Maria Romanova, som lever i en leilighet i Barcelona. Romanova forteller da om det livet hun levde som tsarina, og det hundreåret hun har levd etter revolusjonen.
- Himmelfall er jo en roman, men det er morsomt å leke med virkelighetssjangeren. Og det har jo vært tvil om hvorvidt hun døde. Romanen er en lek der virkelighet og eventyr møtes, men det spørs om leseren er med på leken, sier Brænne.

- Det å skrive kontrafaktisk litteratur - litteratur for hva som kunne ha skjedd - er en annerkjent litterær sjanger. Den kan potensielt sett være problematisk. I all historiefortelling velger vi ut hva vi bør glemme og hva vi bør huske, og dette preger vårt syn på den historien vi er en del av, sier Thorsen.

- Krever mer av leseren Han mener at slik litteratur, som ikke er kun basert på fakta, krever mer av både forfatter og leser, og at det helst bør være et tydelig skille mellom hva som er sant, og hva som er fiksjon. Et flytende skille kan prege forståelsen av det vi leser.

Brænne forteller at det har vært morsomt å kombinere den selvbiografiske romanen med den historiske.
- Det er vanskelig å si hvordan en blanding av fakta og fiksjon kan prege en lesers forståelse. Jeg har vært veldig etterretterlig når det gjelder beskrivelsene av tsaren og tsarinaen frem til familien blir henrettet i 1918. Grunnhistorien er såpass bra i seg selv at det ikke var nødvendig å gjøre så mye med den for at det skulle bli spennende. Det jeg har tilføyd er den den unge og den 113 år gamle Marias perspektiver, sier Brænne. 

Tsardømmet i det som i dag er Russland varte i totalt 370 år, fra 1547 til 1917.

TSARBARNA: Tsarens fem barn, fra venstre til høyre: Maria, Tatiana, Anastasia, Olga og tronarvingen Alexej. Bildet ble tatt omkring 1910, åtte år før familien ble henrettet av revolusjonære kommunister. Bildet ble funnet igjen i en samling hos The Russian State Film and Photo Archive i Krasnogorsk etter revolusjonen. Foto: Scanpix.
TSARBARNA: Tsarens fem barn, fra venstre til høyre: Maria, Tatiana, Anastasia, Olga og tronarvingen Alexej. Bildet ble tatt omkring 1910, åtte år før familien ble henrettet av revolusjonære kommunister. Bildet ble funnet igjen i en samling hos The Russian State Film and Photo Archive i Krasnogorsk etter revolusjonen. Foto: Scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!