Kan bli 10 grader kaldere

Nå gjelder det å nyte finværet mens du kan.

BADENYMFE?  Da gjelder det å benytte sjansen de neste dagene. Allerede til helgen snur været. Foto: Marianne Skaug
BADENYMFE? Da gjelder det å benytte sjansen de neste dagene. Allerede til helgen snur været. Foto: Marianne SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Nå gjelder det å nyte finværet mens du kan. Etter uker med usedvanlig varmt vær på usedvanlig mange steder går vi kaldere tider i møte fra helgen av.

- Vi vil se et stort fall i temperaturene.
Det kommer på litt forskjellig tidspunkt på forskjellige steder i Sør-Norge. Verst blir det i Oslo og det sentrale Østlandet. Her synker temperaturen drastisk fra fredag til lørdag, det kan bli på så mye som 10 grader kaldere i Oslo, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.no.

Byger og regn
Det blir ikke bare kaldere - det blir også regn.

- Temperaturfallet skyldes først og fremst skyer og byger som skygger for sola og gir mindre varme. Vi kan periodevis vente oss veldig kraftig nedbør. Nedbøren er også med på å senke temperaturen fordi det kjølige vannet kjøler ned lufta, forklarer han.

Også på Sør- og Vestlandet vil temperaturene synke.

- På Sørlandet vil vi også få et fall i temperaturene fra fredag til lørdag, men det blir en litt mykere overgang enn i Oslo. Hvis vi tar utgangspunkt i Kristiansand så venter vi en nedgang i temperaturen på 4-5 grader. I Bergen og på Vestlandet ser det ut til at temperaturfallet kommer noe senere, kanskje på lørdag, men mer sannsynlig på søndag. Overgangen blir enda litt mindre enn på Sørlandet, sier Eriksen.

Slipper billigst
Trøndelag, Møre- og Romsdal og Nordland er de som slipper billigst unna med tanke på temperatur og nedbør.

- Her ser det ut til at temperaturen bare går bittelitt ned i helgen, sier Eriksen.

Helt nord i landet, i Troms og Finnmark vil det komme byger, men også perioder med sol. Temperaturene vil fortsatt ikke være spesielt varme.

Mens det dårlige været i helgen skyldes byger og skyer, vil et lavtrykk snike seg inn over oss fra starten av neste uke.

- Jeg ser ingen lyspunkter, sier statsmeteorologen. Han tror imidlertid ikke at sommeren er over for denne gang.

- Sommeren vil komme tilbake, det er jeg sikker på. Men den situasjonen vi har hatt nå hvor det har vært veldig varmt på mange forskjellige steder og over lang tid er det ikke sikkert at vi ser igjen. Derimot vil det bli perioder med varmt vær og sol, som er typisk for sommersesongen, sier han.