Kan bli 860 000 innbyggere i Oslo i 2030

Hovedårsak til folkeveksten er innvandring.

OSLO 20090107: Oslo Havn sett fra Aker Brygge med utsikt til Oslo Rådhus tirsdag formiddag. Isflak i vannet. 
Foto: Berit Roald / SCANPIX
OSLO 20090107: Oslo Havn sett fra Aker Brygge med utsikt til Oslo Rådhus tirsdag formiddag. Isflak i vannet. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I dag offentliggjorde Statistisk sentralbyrå sin fremskrivning av folketallet, og statistikerne slår fast at befolkningsveksten i landet vil fortsette å stige rakst.

I 2060 forventer de et folketall på rundt sju millioner i Norge.

Hovedårsaken til folkeveksten er innvandring. Uten innvandringsoverskudd vil imidlertid folkemengden synke i 263 kommuner.

- For landet som helhet skyldes rundt 70 prosent av veksten innvandring, sier forsker i SSB Helge Brunborg til Dagbladet.no.

Tre ulike nivåer
SSB har regnet på ulike scenarier der de vurderer fruktbarhet, levealder og innenlandsflytting i tillegg til innvandring.

Hvor stor folkeveksten blir avhenger av hvor stor økning i levealder og fruktbarhet vi får, blant annet. SSB opererer dermed med tre ulike fremskrivninger, et lavt nivå, et middels og et høyt.

Om det høyeste nivået blir en realitet vil Oslo ha en befolkning på rundt 860 000 i 2030.

- Vårt mellomalternativ er på rundt 780 000 i 2030, det er også veldig høyt, sier Brunborg, som forklarer at slike fremskrivninger er viktig for Norges kommuner som må få planlagt bygging av boliger, skoler og helseinstitusjoner. For Oslo var tallene som kom fram i fjor overraskende høye for kommunebyråkratene, som dermed i år har revidert sine tall i forhold til SSBs anslag for innvandring framover.

Tidligere i år kom fremskrivningen for Oslo utført av Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Her kom de fram til at det ville være 768 000 innbyggere i Oslo i 2030.

- Når passerer Oslo en million?

- Det kunne vi har regnet på, men det ville blitt svært usikre tall. Det avhenger av så mye, sier Brunborg, som nevner arbeidsmarkedet internasjonalt og nasjonalt som sentralt her.

Bor i hovedstaden

Ikke bare innvandring sørger for rask Oslovekst. Mange blir også boende lenger før de flytter ut.

- Folk venter lenger med å få barn og blir boende lenger med barn. En annen grunn er at kvinner i Oslo nå ligger nesten på fødselsgjennomsnittet for hele landet. Det blir født flere i Oslo, sier Brunborg.

SSB har denne gangen antatt høyere fruktbarhetsnivå en tidligere for hele landet. Samlet fruktbarhetstall var i 2008 oppe i 1,96 barn per kvinne, det høyeste tallet siden 1975 (da det var 1,98) og et av de høyeste nivåene i Europa, ifølge presentasjonen til SSB.

Uviss fremtid

Foreløpig har ikke SSB laget fremskrivninger for hvor innvandrere som vil bo i Oslo i årene som kommer, men neste år kommer det. Fra nå av blir også fremskrivningene årlige, mot før treårige. SSB  har sett behovet på grunn av en stadig raskere endring i befolkningssammensetningen.

- Det er stor etterspørsel etter dette, sier Brunborg.

- Vil vi da få vite noe om hvor mange muslimer som kommer til å bo i hovedstaden i 2030?

- Vi har ingen data om muslimer i våre registere, men Brønnøysundregisteret har oversikt over hvor mange som er registrert medlem av trossamfunn. Vi har laget et overslag på hvor mange muslimer som bor i Norge i dag ut fra dette tallet (rundt 85 000) og holdt det sammen med hvor mange innvandrere som kommer fra land hvor islam er en viktig religion (rundt 165 000). Sannheten ligger vel et sted midt i mellom, sier Brunborg.

For Norge totalt har Brunborg regnet seg fram til at det vil være mellom fire og elleve prosent muslimer i landet i 2060.

- Det høyeste tallet jeg kom fram til når jeg regnet på en noe annen måte var 15 prosent, sier forskeren. Her er alle mulige etterkommere regnet med, og dette dreier seg om grove anslag.

De som vanligvis regnes med i slik statistikk er innnvandrere og deres barn født i Norge.

Mange gamle
Mange av SSBs tall er usikre prognoser, for eksempel kan innvandringen endre seg raskt.

Akkurat når det gjelder antall eldre, er de temmelig sikre.

1,5 millioner av de rundt sju millionene som bor i Norge i 2060 vil være over 67 år, ifølge utregningene, det er godt over dobbelt så mange som i dag.

MANGE ELDRE: 1,5 milloner eldre i Norge i 2060, dobbelt så mange som i dag. Foto: Lars Eivind Bones
MANGE ELDRE: 1,5 milloner eldre i Norge i 2060, dobbelt så mange som i dag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer