Spår kaos:

- Kan bli amper stemning

I sommer bør båtfolket forberede seg på fulle havner, mener havneekspert.

FULLE HAVNER: Det kan bli trangt i havnene i sommer. Her fra havna i Stavern. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULLE HAVNER: Det kan bli trangt i havnene i sommer. Her fra havna i Stavern. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere nordmenn rammes av flykaoset som har oppstått den seineste tida, og mange får nedslående beskjeder om at flyene deres blir kansellert. Utenlandsferien henger dermed i en tynn tråd for flere reiselystne.

Derfor kan en tur på bøljan blå bli løsningen, og den norske båtsommeren kan virkelig få vind i seilene.

Det kan i så fall bety flere båter på vannet. Ekspert på natur- og gjestehavner og forfatter i Havneguiden, Jørn Engevik, mener det kan by på problemer for nordmenn på jakt etter havneplass.

- Folk må være forberedt på at de mest populære gjestehavnene vil bli fulle. Det kommer til å bli mange båter på vannet, og det kan oppstå amper og hektisk stemning i gjestehavnene, sier Engevik til Dagbladet.

EKSPERT: Jørn Engevik spår en hektisk sommer for båtfolket. Foto: Privat
EKSPERT: Jørn Engevik spår en hektisk sommer for båtfolket. Foto: Privat Vis mer

- Ikke hyggelig

Engevik peker på at flere vil ønske å holde av plasser for venner og bekjente, og at det derfor kan oppstå diskusjoner. De aller fleste gjestehavene følger «førstemann til mølla»-prinsippet, mens rundt 30 prosent tilbyr forhåndsbooking. forteller han.

- Kamp om plassene er ikke en hyggelig situasjon, mener Engevik.

- Tror du flykaoset vil påvirke båtsommeren?

- Jeg tror det kan være dråpen. Usikkerheten rundt flyene forsterker det. Jeg tror en del har blitt oppmerksomme på at de nå må bruke båten i større grad enn tidligere. Som båtmann og havneguide er det veldig positivt.

Natur- og gjestehavn-eksperten har den seineste tida besøkt flere havner rundt om på Østlandet. Besøkene viser betydelig flere båter nå enn på samme tid i fjor.

MYE FOLK: Arendal Gjestehavn i 2020. Ifølge Engevik vil gjestehavnene bli minst like folksomme i år. Foto: Halvard Alvik / NTB
MYE FOLK: Arendal Gjestehavn i 2020. Ifølge Engevik vil gjestehavnene bli minst like folksomme i år. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer

Spår liv og røre

Der Engevik frykter amper stemning i havneområdene, er ikke generalsekretær i Kongelig Norsk Seilforening, Anders Kristensen, like bekymret. Han tror ikke flykaoset vil påvirke båtsommeren i nevneverdig grad.

- Jeg er mindre bekymret enn jeg var i fjor. Men at det definitivt blir mer båter på vannet, er jeg helt sikker på. I fjor hadde vi den rare situasjonen at grensene var stengt. Det gjorde at norske båter i all hovedsak hadde ett valg, og det var Norge. Nå som grensene er åpne så blir det mer spredt, sier han og fortsetter:

- Men at det blir liv og røre langs svenskekysten i år, det er jeg helt sikker på.

- Sjekk kartet

Det Kristensen derimot tror kan bli et problem, er de nye fartsreglene som trådte i kraft i starten av året.

Forskriften fra Kystverket innebærer at 125 lokale fartsforskrifter i 95 kommuner oppheves.

- Dette betyr at det vil være nye fartsgrenser i en del områder. Sjekk gjerne kartet som viser regulering av fart for næringsfartøy, og kartet som viser fartsgrenser for fritidsfartøy, sier Sven Martin Tønnessen, direktør for transport, havn og farlei i Kystverket.

GENERALSEKRETÆR: Anders Kristensen i Kongelig Norsk Seilforening. Foto: Kongelig Norsk Seilforening
GENERALSEKRETÆR: Anders Kristensen i Kongelig Norsk Seilforening. Foto: Kongelig Norsk Seilforening Vis mer

Kristensen tror dette vil overraske mange uvitende nordmenn ute på vannet.

- Jeg tror politiet er veldig oppmerksomme på dette. Jeg tror mange får seg en overraskelse på sjøen i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer