Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan bli åpent lederkaos

Venstres valgkomité kan komme til landsmøtet med dissenser som flytter lederkampen fra kammerset til åpen scene.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer

Valgkomiteen er satt, og skal innstille på en ledertrio landsmøtet skal votere over til våren.

Komiteens leder, Per A. Thorbjørnsen, bekrefter overfor Dagbladet at komiteen kan komme til landsmøtet med en delt innstilling.

- Vi må innstille på én i hver posisjon slik jeg forstår oppdraget fra landsmøtet. Men det er mulighet for dissenser, forteller han.

Dersom så skjer, vil hektisk lobbyvirksomhet og fraksjonering prege Venstre i tida fram mot landsmøtet.

- En knyttneve i magen

Sveinung Rotevatn, Guri Melby og Abid Raja er de tre kandidatene de fleste Venstre-medlemmene peker på som utfordrere til Trine Skei Grande. Hennes posisjon er omstridt, men allerede valgnatta bekreftet Grande at hun ønsker å lede partiet ved valget i 2021.

Den beskjeden falt ikke i god jord overalt i partiet.

- Det var som en knyttneve i magen. Det siste Venstre behøvde etter det dårlige valget var beskjeden om at Trine ønsker å fortsette. Det ble som to nederlag på én kveld. Jeg har stått på stand og lovet folk at Trine er borte til neste valg, sier en Venstre-kilde til Dagbladet.

VALGNEDERLAG: Hadde valgresultatet i går vært ved et stortingsvalg, ville Venstre havna under sperregrensa. Vis mer

Venstre gjorde et skuffende valg, med en oppslutning på 3,9 prosent. Flere Venstre-profiler har de siste dagene fortalt Dagbladet at de mener Skei Grande bør gå av som leder.

Freder ikke Trine

Skei Grande har ikke ønsket å kommentere de kritiske røstene i Dagbladet.

- Jeg tror jeg vet hva som skal til for at vi skal få gode resultater. Min plan er at vi skal løfte oss voldsomt inn mot stortingsvalget, sa Skei Grande forrige uke.

Det er en utbredt oppfatning i Venstre om at partiets politikk er god, at mange velgere kunne stemt Venstre, og at man drev en god valgkamp også i år. Dermed peker mange av Dagbladets Venstre-kilder på partiledelsen som problemet.

- Andre partier har partiledere som trekker velgere for dem. Vi har opplevd det motsatte under valgkampen, sier én kilde.

Verken Melby, Raja eller Rotevatn har vært interessert i å frede Skei Grande mens valgkomiteen er i sving. Melby og Rotevatn regnes som to av Venstre-lederens støttespillere. Skei Grandes forhold til Abid Raja har vært turbulent, men beskrives av enkelte kilder som «langt bedre i dag enn før sommeren».

- Partiet får ta diskusjonen om hvem som er best egnet til å lede prosessen videre. Vi har en valgkomité, som er igang, og så får vi diskutere hele ledelsen, fortalte Guri Melby til Dagbladet forrige tirsdag.

VALG: En svært skuffet Abid Raja er klokkeklar på at resultatene ikke er gode nok for Venstre. Men han ville ikke snakke om Trine Skei Grandes framtid som partileder. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Veien videre

Valgkomiteen gikk forrige uke ut i en intern Venstre-gruppe på Facebook og ba om innspill til nominasjonsprosessen. I disse dager sender partimedlemmer landet rundt inn sine forslag til hvem som bør bekle nøkkelposisjonene i partiet.

Litt senere i høst, trolig i oktober, kommer valgkomiteen til å avholde intervjuer med kandidater til lederstillingen. Melby, Raja og Rotevatn må alle da avklare overfor komiteen om de er interessert i vervet eller ei.

I motsetning til Skei Grande, har ingen av dagens nestledere gått ut i media og kunngjort at de ønsker å fortsette.

Nestledere ut, Trine sitter

Overfor Dagbladet har Skei Grande også åpnet for at nestlederne kan gå, mens hun blir sittende:

- Unge Venstres leder Sondre Hansmark er blant dem som sier at det må en fornyelse til i partiets ledelse?

- Tolker du det som at jeg må gå? Nå må valgkomiteen få gjøre jobben sin. Hansmark er jo også medlem av valgkomiteen. Demokratiske prosesser i et parti gjøres i partiet, ikke gjennom en ringerunde i media, sa Skei Grande i helgen.

- Fornyelse kan være at det kommer inn to nye nestledere og du blir sittende?

- Fornyelse kan være så mangt. Og det er det valgkomiteen som bestemmer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling