Ukraina-krigen

Kan bli avgjørende for Russland

Russisk kontroll i Toshkivka kan avskjære forsyningslinjene til Lysytsjansk. Da er Russland nær kontroll av hele Luhansk.

KAMPEN OM DONBAS: Får russiske styrker kontroll over Lysytsjansk, har de stort sett kontroll over hele Luhansk. Foto: Alex Chan Tsz Yuk / Shutterstock / NTB
KAMPEN OM DONBAS: Får russiske styrker kontroll over Lysytsjansk, har de stort sett kontroll over hele Luhansk. Foto: Alex Chan Tsz Yuk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Knappe 4000 innbyggere og et areal på drøye 10 kvadratkilometer helt øst i Luhansk i Ukraina. Den lille byen Toshkivka i Ukraina, kan bli avgjørende for Donbas' skjebne, ifølge New York Times.

Like før Russland invaderte Ukraina 24. februar i år, lovet president Vladimir Putin selvstendighet til statene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina. Fire måneder seinere pågår kampene for fullt i den østlige delen av det krigsherjede landet.

Lille Toshkivka kan bli avgjørende for russisk kontroll i Luhansk.

ANGRIPER SKYTTERGRAVENE: En video publisert av Ukrainas 24. brigade skal vise den private paramilitære «Wagner-gruppen» angripe ukrainske skyttergraver i april 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Utsatt posisjon

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen forklarer i en sms til Dagbladet, at kontroll over de to tvillingbyene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk, vil gi russerne kontroll over hele Luhansk fylke, og dermed den ene av de to fylkene i Donbas.

- Sånn krigen pågår nå, er Toshkivka et viktig område. Det er en liten by ikke langt det som tidligere var kontaktlinja, og heller ikke langt fra Lysytsjansk, sier den tidligere generalløytnanten Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

Han forklarer at de to tvillingbyene ligger i en lomme som holder en utsatt posisjon i Luhansk Oblast, med veisystemer bakover fra Sievjerodonetsk og Lysytsjansk.

- Mellom tvillingbyene renner også elva Siverskyi Donets. Den gjør det vanskelig for russerne å fortsette angrepet mellom de to byene.

New York Times skriver at Toshkivka har fungert som en sentral ukrainsk forsvarslinje på den sørøstlige delen av den såkalte «lomma». Kontroll i den lille byen vil føre dem mye nærmere Lysytsjansk og Sievjerodonetsk.

Nå som russerne har lyktes med kontroll i Sievjerodonetsk, vil de forsøke å avskjære Lysytsjansk og lukke «lomma» fra russisk side, ifølge Dalhaug.

- Da unngår de å ta byen ved å krysse elva - en situasjon man helst vil unngå, forteller den tidligere generalløytnanten.

Presses til å gi seg

Det er nettopp for å unngå det, at den lille byen med sine 10,6 kvadratkilometer er viktig å få kontroll over for russerne. Å få kontroll på Toshkivka er et steg i riktig retning for russerne, for å stenge ukrainske styrker i Lysytsjansk inne.

- Klarer de å avskjære forsyningslinjene kan ukrainske styrker presses til å gi seg til slutt, sier Dalhaug.

Tross den russiske framgangen i Luhansk, tror ikke Dalhaug de områdene det nå kjempes om i Luhansk som er viktige i det lange løp.

Dronebilde fra Toshkivka, frigitt 19. juni 2022. Foto: Reuters / NTB
Dronebilde fra Toshkivka, frigitt 19. juni 2022. Foto: Reuters / NTB Vis mer

- Det har pågått kamper i tvillingbyene i to måneder uten særlig mye framgang, tatt tidsbruken i betraktning.

Dalhaug beskriver det som en langvarig operasjon rundt et lite område uten særlig stor betydning.

- Det er riktig at russerne har vunnet hele Luhansk med kontroll over de to tvillingbyene, men de små områdene i seg selv er ikke spesielt viktig for krigens videre gang, mener den tidligere generalløytnanten.

Klarer Russland å ta kontroll over hele Luhansk, har de fortsatt store deler av Donetsk igjen for å klare å få kontroll over Donbas.

Her har Russland foreløpig ikke klart å gjøre særlig framgang, ifølge den pensjonerte generalløytnanten

Lite framgang

Etter lite framgang og mislykkede militæroperasjoner i det nordlige Ukraina i begynnelsen av invasjonen, har Russland konsentrert store styrker i Donbas.

Framgangen har likevel, selv ikke her, vært det helt store, ifølge Dalhaug.

- Her fører de krig med en kraftsamling, og har tynnet ut sine egne rekker andre steder. Likevel har de problemer med å ta Sievjerodonetsk, har Dalhaug tidligere uttalt til Dagbladet.

Dalhaug mener Kherson og det omkringliggende området er langt viktigere taktisk enn Sievjerodonetsk og Lysytsjansk.

Derfor stiller han spørsmål til den russiske taktikken når de trekker ut styrker fra Kherson-området til områdene rundt tvillingbyene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer