Kan bli avgjørende for Trumps skjebne

Republikaneren Mitch McConnell kan bli avgjørende for utfallet av riksrettssaken til Donald Trump.

MEKTIGE MITCH: Mitch McConnell er leder for republikanerne i det amerikanske senatet. Foto: Tom Brenner /Getty /AFP / NTB
MEKTIGE MITCH: Mitch McConnell er leder for republikanerne i det amerikanske senatet. Foto: Tom Brenner /Getty /AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Donald Trump står tiltalt for blant annet å ha oppfordret til opptøyer. Representantenes hus vedtok å stille presidenten for riksrett onsdag kveld.

Nå er det Senatet som skal avgi sin dom over den avtroppende presidenten. De skal møtes 19. januar, dagen før Trumps presidentperiode er over.

Demokratene trenger støtte fra minst 17 republikanske senatorer for å få det nødvendige to tredjedels flertallet for å dømme Trump. Det kommer ikke til å bli enkelt.

En av dem som kan bli avgjørende er Mitch McConnell. Han var også sentral da Trump ble frikjent i forrige riksrett-runde, og er blant de mektigste republikanerne i Senatet.

Ikke bestemt seg

Som leder for flertallet i Senatet kan den rutinerte republikaneren og tidligere Trump-støttespilleren McConnell være med og bestemme utfallet av rettssaken.

McConnell sa onsdag at han fortsatt ikke har bestemt seg for om han kommer til å stemme for å dømme Trump, skrev han i et brev til sine partifeller onsdag kveld.

SVÆRT FORNØYD: TV 2s USA-kommentator, Eirik Bergesen, om hvorfor han tror Mitch McConnell gleder seg over å endelig kunne ta avstand til president Donald Trump. Vis mer

- Jeg har til hensikt å lytte til de juridiske argumentene når de legges fram i Senatet, skrev McConnell.

En rekke senatorer ser nå mot McConnell for å se hva han gjør.

Svært sentral

USA-forsker Hilmar Mjelde ved forskningsinstituttet Norce sier til Dagbladet at han mener McConnell kommer til å bli viktig framover.

- Han er svært sentral. Flere andre senatorer kommer til å se til han når de vurderer hva de skal stemme i riksretten mot Trump, sier Mjelde.

- Trolig ville færre enn ti republikanere stemt for riksrett i Representanthuset om ikke Liz Cheney hadde gått foran som eksempel, sier han.

Cheney var blant de første republikanerne i Representantenes hus som varslet at hun kom til å stemme for å tiltale Trump.

Ikke Trump-fløy

Mjelde skriver at McConnell ikke tilhører samme del av Det republikanske partiet som Trump. Han får likevel en utfordring når det kommer til å holde partiet samlet de neste åra.

Donald Trump: - Vi vil hjemsøke Biden og Biden-administrasjonen. Vis mer

- McConnell tilhører jo ikke Trump-fløyen, men den tradisjonelle konservative fløyen. Han sitter trygt som mindretallsleder, men han står foran sitt livs lederrolle når han nå skal prøve å holde partiet noenlunde samlet, sier Mjelde.

- Men uansett vil partiet fortsatt stå samlet i sin motstand mot Biden-administrasjon i de fleste sakene, sier han.

STRAFF: Kommentator Marie Simonsen om hva en dom kan bety for Donald Trump. Vis mer

- Utilgivelig

Under riksrettssaken i 2019 var det skillene mellom partiene som i stor grad avgjorde resultatet. Republikanerne, som hadde flertall i Senatet, stemte stort sett for frifinnelse, mens demokratene stemte for å felle presidenten.

Under behandlingen av den nye tiltalen onsdag brøyt ti republikanske politikere med partiet, og stemte for å tiltale Trump. Dermed er skillelinjene mellom partiene tilsynelatende ikke like viktige denne gangen.

HISTORISK: Donald Trump stilt for riksrett for andre gang. Han har fordømmet angrepet på Kongressen. Video: Vegard Kvaale Vis mer

Blant de ti republikanerne som stemte for å tiltale presidenten var Tom Rice. Han sier til New York Times at han har støttet president Trump «gjennom tykt og tynt i fire år».

- Jeg drev valgkamp for ham og stemte på ham to ganger. Men denne fullstendige fiaskoen er utilgivelig, sa Rice.

Åpner for å stemme for

Flere republikanske senatorer har de siste dagene åpnet for å dømme Trump. Flere av dem har på lik linje som McConnell sagt at de må vente til de har hørt argumentene i Senatet før de bestemmer seg.

En av dem er Lisa Murkowski fra Alaska.

- På dagen opprørene skjedde, oppfordret presidentens ord til vold, som førte til at flere amerikanere ble skadd og døde, inkludert en politibetjent, de vanhelliget også Kongressen og forstyrret kort regjeringens fredelige overføring av makt, skriver Murkowski i en uttalelse, ifølge Washington Post.

- Sånne ulovlige handlinger kan ikke forbigå uten konsekvenser og Representantenes hus har handlet raskt, og etter min mening korrekt, med å åpne riksrett, skriver Murkowski.

Trump om riksrett: - Helt latterlig. Vis mer

Sa nei til framskynding

McConnell har nå blant annet makt til å påvirke når riksrettssaken skal behandles. I en uttalelse onsdag sa han at det ikke kom til å bli før etter at Trump hadde gått av som president.

Det ble blant annet diskutert å samle senatet før neste planlagte møte den 19. januar. Det sa McConnell nei til.

- Det er rett og slett ingen mulighet for at en seriøs og rettferdig rettssak kunne blitt fullført før påtroppende president Biden tas i ed neste uke, sa McConnell, og la til:

- Selv om senatsprosessen hadde begynt denne uka og foregått raskt, ville det ikke blitt noen endelig dom før Trump hadde gått av.

Sliter med å finne forsvarer

Siden Trump vant presidentvalget i 2016 har det vært enorme utskiftninger i regjeringen og blant hans øvrige allierte.

Mange ministere, rådgivere og andre sentrale regjeringsmedlemmer har enten fått sparken eller sluttet i protest mot presidenten.

Nå skriver nyhetsbyrået Bloomberg at han også sliter med å finne profilerte advokater som er villige til å forsvare ham i den kommende riksrettssaken.

En rekke av dem som forsvarte ham forrige gang, er ikke interessert i å forsvare ham i denne riksrettssaken, ifølge nyhetsbyrået.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer