FORKLARER SEG: Eirik Jensen forklarer seg i rettssal 250.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FORKLARER SEG: Eirik Jensen forklarer seg i rettssal 250. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Eirik Jensen-saken:

Kan bli avspilling av Jensens svar fra forrige runde i retten. - En lidelse

Eirik Jensen vil nekte å svare på spørsmål nå. Det er det uenighet om.

Eirik Jensen avsluttet den delen av sine frie forklaring som går for åpne dører i lagmannsretten før lunsj i dag, med å snakke om sitt eget forhold til Cappelen som han sier ble for tett, og at han mener det var et trusselbilde rundt Cappelen.

Etter lunsj skal forklaringen fortsette for lukkede dører, men lagdommer Kristel Heyerdahl har varslet at de vil behandle spørsmålet om hvordan Jensens forklaring skal foregå etter at den frie forklaringen er over for åpne dører ca. kl. 13.30.

Vil ikke svare på spørsmål

Etter den frie forklaringen blir en tiltalt normalt stilt spørsmål av aktoratet. Det var også det som skjedde i tingretten. Men Jensen og hans forsvarere har varslet at han ikke ønsker å svare på spørsmål fra aktoratet før Gjermund Cappelen har forklart seg.

Spesialenheten-aktor Guro Glærum Kleppe har i retten antydet at de i utgangspunktet motsetter seg ønsket, men hun ønsker ikke å si til Dagbladet hvordan de ser for seg å løse det nå, eller hvordan de nå stiller seg til Jensens ønske.

Jensen vil imidlertid avvise å besvare spørsmål før hasjbaron Gjermund Cappelen også har forklart seg. Opprinnelig hadde Borgarting lagmannsrett satt av 12 dager etter hverandre til Eirik Jensens forklaring under ankesaken som startet forrige uke.

- Det er ingen endringer i fremdriftsplanen foreløpig, og det vil derfor ikke bli sendt ut noen oppdatert tidsplan denne uken, het det i en informasjonsmail fra lagmannsretten mandag.

Spesialenheten-aktor Guro Glærum Kleppe ønsker at man skal holde seg til den planen som er satt opp, nemlig at Jensen forklarer seg ferdig og deretter svarer på spørsmål, og at Cappelen overtar i vitneboksen 20. september.

Kan spille av opptak

Gjermund Cappelens forsvarer Benedict de Vibe sa i forrige uke til Dagbladet at Jensen risikerer at aktoratet vil spille av spørsmålene han ga til tingretten hvis han ikke ønsker å svare på spørsmål denne gangen.

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden sier til Dagbladet at Spesialenheten må rette en begjæring til lagmannsretten om de ønsker å gjøre det på den måten.

- Det er ikke sikkert lagmannsretten vil godta dette, sier Elden.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

I Oslo tingrett ble Eirik Jensen grillet av Spesialenheten-aktor Kristine Schilling i tre uker etter at han hadde avgitt sin frie forklaring. Han ble da konfrontert med forholdet til Cappelen, møter de hadde hatt og hvordan han hadde utført sine oppgaver som politi.

I denne runden er det etter det Dagbladet kjenner til Spesialenheten-sjef Jan Egil Presthus som skal spørre ut Jensen. Schilling har nemlig fått seg ny jobb som dommer i Heggen og Frøland tingrett.

Dagbladets kommentator Martine Aurdal sa i Dagbladets direktesending i dag tidlig at en avspilling av opptak fra tingrettene kan bli en lidelse å høre på, både for dem som har hørt det før, men også for dommerne og juryen.

DIREKTE: Trym Mogen og Martine Aurdal gir siste oppdatering i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer