Corona:

Kan bli barnesmitte-bølge

FHI jobber for tida med å utrede om 16-17-åringer skal få coronavaksine. At yngre aldersgrupper skal få, er foreløpig ikke aktuelt, og vil trolig føre til at mange av dem blir smittet.

SMITTE: Barn og unge under 18 år er foreløpig ikke en del av det nasjonale coronavaksinasjonsprogrammet. Det kan føre til en oppblussing av smitte i denne aldersgruppen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SMITTE: Barn og unge under 18 år er foreløpig ikke en del av det nasjonale coronavaksinasjonsprogrammet. Det kan føre til en oppblussing av smitte i denne aldersgruppen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Barn og unge må i stor grad gjennomgå dette her.

Det sier fagdirektør Frode Forland i FHI til Dagbladet.

Årsaken er at det foreløpig ikke er aktuelt å vaksinere denne barn og unge. Når kulda setter inn, og vi igjen trekker mer innomhus, kan coronaviruset derfor få gode spredningsforhold blant denne ubeskyttede delen av befolkningen.

Utreder vaksinering

FHI jobber nå med å utrede om coronavaksinen også skal tilbys til 16- og 17-åringer. Deretter skal det utredes om aldersgruppen 12 til 15 bør få vaksine.

- Det viktige er jo å se på om det er andre bivirkninger hos barn og unge, om vaksinen er til nytte for dem, eller om det er mest til nytte for andre, sier Forland.

Det Europeiske legemiddelbyrået (EMA) godkjente i slutten av mai Pfizer og BioNTechs coronavaksine for barn helt ned i 12-årsalderen. Kort tid etter åpnet FHI opp for å tilby vaksinen til unge i alderen 12 til 15 år med risiko for alvorlig sykdom.

Vurdert nødvendig i Danmark

Alvorlig sykdom som følge av coronaviruset, har imidlertid vist seg å være sjeldent hos barn og unge, og vaksinering av unge i denne aldersgruppen, utenfor risikogruppene, er foreløpig ikke aktuelt, sier Forland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer