Joe Biden og Mitch McDonnell

Kan bli Bidens mareritt

På privaten skal Joe Biden og Republikanernes leder ha et svært godt forhold. Men det blir tøffe tak og tofrontskrig internt for Biden når han tar over Det hvite hus i januar.

BETENKT: Joe Biden kan få det tøft når han skal forhandle med Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell (bak). Men de to er også gamle venner og sies å ha et svært godt forhold. Her fra 2012. Foto: Paul J. Richards / AFP / NTB
BETENKT: Joe Biden kan få det tøft når han skal forhandle med Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell (bak). Men de to er også gamle venner og sies å ha et svært godt forhold. Her fra 2012. Foto: Paul J. Richards / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Mitch McConnell (78) har sittet i Senatet siden 1985. Joe Biden (77) siden 1973. Når Joe Biden innsettes som USAs 46. president 20. januar, blir de to landets mektigste menn.

McConnell er Republikanernes leder i Senatet, der partiet har flertall. Det er et flertall partiet som ser vanskelig ut for Demokratene å ta over før om to år.

Det betyr katt-og-mus-lek og tøffe politiske dragkamper mellom Det hvite hus og det viktigste kammeret i Kongressen. Det kan bli et mareritt for Biden, med svært mange hensyn å ta.

Godt forhold

Kentucky-senatoren og den nyvalgte presidenten har en lang felles historie og har jobbet sammen på en rekke forskjellige politiske gigantprosjekter opp gjennom åra. Som visepresident for Barack Obama jobbet Biden tettest opp mot Senatet.

NY STRATEGI: USAs nyvalgte president, Joe Biden, la mandag 9. november fram deler av sin plan for å bekjempe coronaviruset. Vis mer

- Jeg har et inntrykk av at de har et godt personlig forhold og kjemi. Joe Biden er kjent for å sette i gang tverrpolitiske initiativ og var blant annet veldig god venn med John McCain og andre senatorer. Samtidig var det mye mindre polarisering før. Oppgaven som møter Biden nå, er mye større. Selv om de to ikke er enige politisk, har de en viss form for tillit, sier Civita-rådgiver og USA-kjenner Eirik Løkke til Dagbladet.

Biden var mannen som ble sendt ut i frontlinja til Republikanerne i Kongressen på vegne av Obama-administrasjonen. Ifølge Washington Post skal mange av dem ha foraktet Obama og sett på ham som en «professortype».

Biden skal være langt bedre likt blant de republikanske toppene i Kongressen.

IKKE LIKT: Barack Obama var svært lite populær blant Republikanske ledere i Senater. Biden tok av seg mye av den daglige jobben, men har nå mange kamper å kjempe, også i eget parti. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTB
IKKE LIKT: Barack Obama var svært lite populær blant Republikanske ledere i Senater. Biden tok av seg mye av den daglige jobben, men har nå mange kamper å kjempe, også i eget parti. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTB Vis mer

- De liker hverandre virkelig godt. De har en felles forståelse, og selv om Biden var visepresident, var både språket, oppførselen og framtoningen hans veldig senatoraktig, sier Rohit Kumar, tidligere McConnell-rådgiver, til avisa.

Trump-press

Verken Biden eller McConnell ses på som sterke ideologiske politikere. De er resultatorienterte og opptatt av politisk gjennomslag. Med et republikansk flertall i Senatet og en demokrat i Det hvite hus er et slikt samarbeid helt nødvendig.

BRØT SAMMEN: CNN-kommentator og tidligere rådgiver for Barack Obama, Van Jones, brøt sammen i TV-studioet da det ble bekreftet at Biden blir USAs neste president. Vis mer

Hele verden har nå øynene rettet mot overgangsperioden og om Trump etter hvert erkjenner valgnederlaget. Mange frykter at McConnell kan la seg presse fra ytre høyre i partiet, og heller ikke vil vedkjenne seg resultatet av presidentvalget.

McConnell sa mandag at «Trump er 100 prosent i sin rett til å ettergå mulige feil og veie sine juridiske muligheter». Mange tolket det som støtte til Trumps grunnløse anklager om omfattende valgfusk og at det kan forsure forholdet til Biden.

PÅ VEI UT: Mitch McConnell understreker at han mener Trump har rett til å utfordre valgresultatene juridisk. Civita-rådgiver Eirik Løkke mener Kentucky-senatoren er forsiktig nå, for å ikke frastøte seg Trump-støttespillere. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB
PÅ VEI UT: Mitch McConnell understreker at han mener Trump har rett til å utfordre valgresultatene juridisk. Civita-rådgiver Eirik Løkke mener Kentucky-senatoren er forsiktig nå, for å ikke frastøte seg Trump-støttespillere. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Vis mer

- Må samle partiet

Eirik Løkke i Civita tror ikke det.

- Han burde bedt Trump anerkjenne nederlaget, men han gjentar ikke konspirasjonsteoriene. Han sier bare at presidenten har rett til å utfordre rettslig. Samtidig skrøt han veldig av innsatsen i kongressvalget til Huset og Senatet. Slik sett lukter det hykleri og lite prinsippfasthet, sier Løkke.

Han sier det er en meget spennende overgang som nå finner sted i USA. Det fins ei tid etter Trump, både for partiet og landet.

- McConnell må samle partiet, og kan dermed ikke frastøte seg Trump helt nå. Det er det en stor andel tilhengere som ikke ville likt, sier han.

Joe Biden har gjennom hele valgkampen lovet å være en «president for hele USA». Han har kommet med løfter om en samlende politikk, og at han kan samarbeide med samtlige. Han vant mye på det budskapet da han fikk flest stemmer av noen presidentkandidat gjennom tidene, og har nesten over fem millioner stemmer mer enn Trump.

JUBELSCENER: Da det ble klart at Biden ble USAs neste president, brøt hele landet ut i feiring. Vis mer

Kamp på flere fronter

Likevel tror Løkke den nyvalgte presidenten vil havne i en flerfrontskamp.

- Biden kommer til å bli presset på to kanter. Det kommer både til å komme fra «The Squad», de radikale progressive som Alexandra Ocasia-Cortez og Bernie Sanders. Så har du de moderate demokratene han også må balansere. Det er ikke lett, og det vet McConnell. Det kan bli en stor utfordring for Biden.

Løkke sier Biden samtidig kan være avhengig av å få med moderate republikanske senatorer i viktige politiske spørsmål.

- Det er ingen drømmesituasjon, konstaterer han,

- Hvilke saker kan det bli ekstra bråk om?

- Green New Deal - hva det blir og hva det skal inneholde. Helseforsikring, er et omdiskutert politisk område, men der ligger Obamacare fast - Green New Deal vil bli en kamp. Det har innvirkning på økonomi, miljø og industri. Spørsmålet er er om de moderate eller radikale delene av partiet får styre her.

Utenriksfloke

En president som mangler flertall i Senatet, retter ofte blikket til utlandet. Løkke er usikker på hvor mye overskudd Biden vil få til det.

- Biden har lang erfaring i Senatets utenrikskomité og er opptatt av utenrikspolitikk, men han kan bli presset så mye på hjemmebane at han mangler politisk kapital. Den største faren er da at han verken får gjort noe på handel eller klima. Han får mest handlingsrom hvis det er ro innad i USA. Samtidig har han en coronapandemien som må løses så fort som mulig, sier Løkke.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer