Kan bli Bidens mareritt

En av president Joe Bidens største utfordringer, blir å samle sitt eget parti. Særlig én mann kan ødelegge for ham.

VIKTIG STEMME: Joe Manchin er en av få konservative demokrater. Han kan vippe Senatet - til fordel for republikanerne. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
VIKTIG STEMME: Joe Manchin er en av få konservative demokrater. Han kan vippe Senatet - til fordel for republikanerne. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Mot alle odds, vant Demokratene flertallet i Senatet da begge kandidatene vant omvalget i Georgia.

Det gir president Joe Biden er stor fordel. Men én mann kan sette kjepper i hjulene for ham.

- Bidens utfordring er at han skal samle en stor koalisjon med demokrater, sier USA-ekspert og rådgiver i Civita, Eirik Løkke, til Dagbladet.

Biden vil bli presset av to kanter. Både av radikale progressive demokrater, som Alexandria Ocasio-Cortez og Bernie Sanders, og konservative demokrater, som Joe Manchin.

- Mange snakker om ham som den viktigste senatoren. Han kan vippe resultatet, dersom han stemmer med republikanerne, sier Løkke.

USA: President Joe Biden reagerte kraftig på et spørsmål fra journalisten i salen. Vis mer

Konservativ

Senatet har stor makt i utnevnelser av dommere, statsråder og i utenrikspolitikk. Etter at demokratene vant senatorvalget i Georgia, er det 50/50 mellom demokrater og republikanere i Senatet.

Blir det uavgjort, er det visepresident Kamala Harris som avgjør.

Men Joe Manchin, senator i West Virginia, har flørtet med tanken om å stemme imot sitt eget parti.

Twitter og overfor Washington Examiner har han tatt til orde for at han ikke er tro mot det demokratiske partiet, dersom de går imot saker som er viktige for ham.

Manchin var blant dem som ikke var positiv til riksrett mot Donald Trump, og han har også gått imot deler av president Barack Obamas helsereform.

Manchin har tidligere vakt oppsikt, da han var den eneste demokraten som klappet for Trumps tale til Kongressen i februar 2019.

KLAPPER: Joe Manchin klappet for Donald Trump da han holdt tale i Kongressen i 2019. Dette fikk Alexandria Ocasio-Cortez til å reagere. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
KLAPPER: Joe Manchin klappet for Donald Trump da han holdt tale i Kongressen i 2019. Dette fikk Alexandria Ocasio-Cortez til å reagere. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer

Samtidig må man i saker om budsjett og lovgivning ha et flertall på 60 senatorer for å få gjennomslag. Det har vært diskutert om demokratene i Senatet nå vil stemme for å avskaffe regelen, men Manchin har allerede varslet at han ikke vil støtte et slikt forslag.

Samle partiet

Demokratene er internt bredere enn republikanerne. Alle de norske stortingspartiene, med delvis unntak av Frp hadde passet inn i partiet. For å få gjennomslag for politikken, må Biden samle alle disse forskjellige stemmene.

Dette kan republikanerne, og tidligere flertallsleder Mitch McConnell, tjene på. Særlig om de får med seg Joe Manchin på laget.

- Det blir en dragkamp, og dette spillet kan McConnell, sier Løkke.

Disse sakene vil bli viktige, tror USA-eksperten:

  • Klimapakken «Green New Deal». Dette er viktig for Alexandria Ocasio-Cortez, og her vil det bli debatt om økonomien. Løkke tror det blir en dragkamp om å fylle pakken med innhold.
  • Helseforsikring. Dette var en stor debatt i primærvalget, hvor Biden kom gjennom med å bevare Obamacare. Samtidig er det en god del demokrater som går mer i retning av Sanders' alternativ - en skandinavisk modell.
  • Noe av det første Biden gjorde, var å trekke tillatelsen til å bygge oljerørledningen Keystone XL. Dette har skapt reaksjoner.
REDD: Alexandria Ocasio-Cortez sier hun fryktet å bli drept av mobben som stormet Kongressen i USA. FOTO: @aoc/Instagram. Vis mer

- En slags borgerkrig

Joe Biden tar over et dypt splittet USA og et land i krise. Over 400 000 personer har dødd av covid-19, og den nye presidenten har allerede kommet med en tiltaksplan for å håndtere viruset.

- Etter Trump og splittelsen som har oppstått, blir det lettere for Biden å samarbeide med republikanerne?

- Ja, men det kommer an på hvilke republikanere. De er i en slags borgerkrig nå - med Trump-tilhengere mot anti-Trump og utfallet er noe uklart.

Dette kan også skje, påpeker Løkke:

- Vi så under Obama at republikanerne er flinke til å forene seg mot noe. Det kan være Biden får denne rollen, og at de bruker ham til å legge lokk over uenighetene mot Trump. At de går imot Biden i stedet.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer