Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan bli bin Ladens etterkommer

Tror Ayman al-Zawahiri kan overta bin Ladens plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Listen til FBI over verdens mest ettersøkte terrorister ble i dag kortet ned med ett navn, da Osama bin Laden i går ble drept under et nøye planlagt angrep.

Det er nå stor usikkerhet rundt hva som vil skje videre, ikke minst hvem som vil ta over som øverste leder i terrornettverket al-Qaida.

Mange hever likevel fram egypteren Ayman al Zawahiri som den mest sannsynlige arvtakeren. Zawahari har blitt beskrevt som bin Ladens «høyre hånd», og troner høyt på FBIs liste over verdens mest ettersøkte terrorister.

Det utloves en dusør på opptil 25 millioner dollar for informasjon som kan lede til pågripelse eller domfellelse av ham.

Zawahiri befinner seg på den beryktede listen blant annet for sin antatte rolle i angrepene på de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya i 1998.

- Ikke bin Ladens karisma Det har også blitt spekulert i om Zawahiri muligens var den «operasjonelle hjernen» bak angrepene mot USA 11. september 2001.

Flere er likevel usikre på om han vil klare å opprettholde nettverkets posisjon.  

- Zawahiri har ikke den samme karismaen som bin Laden hadde. han har alltid vært en mer polariserende kraft, sier CNNs analytiker Paul Cruickshank.  

Noe bin Laden vant mye på, var nettopp hans karisma. Det var med på å holde organisasjonen sammen og å skaffe nye ivrige rekrutter.

Bin Ladens mentor Også nyhetsbyrået Ap har tippet Zawahiri som en mulig etterfølger.  

AL QAIDAS NYE LEDER?: Ayman al-Zawahri (til venstre) utpekes som en sannsynlig etterfølger etter Osama bin Laden. Etter bin Ladens død er Zawahra nå nummer en på FBIs liste over verdens mest ettersøkte terrorister. Her er han sammen med bin Laden på et bilde fra 1998 i Khosti Afghanistan. Foto: AP Photo/Mazhar Ali Khan
AL QAIDAS NYE LEDER?: Ayman al-Zawahri (til venstre) utpekes som en sannsynlig etterfølger etter Osama bin Laden. Etter bin Ladens død er Zawahra nå nummer en på FBIs liste over verdens mest ettersøkte terrorister. Her er han sammen med bin Laden på et bilde fra 1998 i Khosti Afghanistan. Foto: AP Photo/Mazhar Ali Khan Vis mer

De trekker fram at det var hans evne til å organisere som holdt al-Qaida sammen etter USA invaderte Afghanistan i 2001, og organisasjonen måtte bygge seg opp på nytt i grensetraktene mot Pakistan.  

- Bin Ladens hadde ham som sin mentor, og han så opp til ham, sier terrorekspert Bruce Hoffman ved universitetet i Georgetown, USA til AP.  

Propagandaledere Zawahiri er også kjent som leder av den militante gruppen Egyptisk islamsk jihad (EIJ) som i 2001 ble slått sammen med Al Qaida. Han er dømt til døden i Egypt for sin forbindelse med gruppen på 90-tallet.

I likhet med bin Laden forvant også Zawahiri og gikk i skjul i 2001. Det har lenge vært trodd at at også han gjemt seg i fjellene langs grensen mellom Afghanistan og Pakistan, men gårsdagens drap på Osama bin Laden i Abbottabad, nord for Islamabad, kan tyde på at dette ikke er tilfellet, og at Zawahiri befinner seg et annet sted, skriver BBC News.

Det har også blitt spekulert i hvor stor grad de to mennene faktisk har ledet og organisert Al Qaidas operasjoner, ettersom de begge har vært i skjul over lengre tid, om de muligens kun har fungert som gallionsfigurer og propagandaledere, skriver Al Jazeera.

Uttaler seg på youtube Zawahiri har de siste årene vært betydelig mer aktiv enn bin Laden, og har de siste årene uttalt seg i et titalls videoer som blant annet har blitt lagt ut på YouTube. I videoene har han uttrykt at han sterkt fordømmer USA. Han uttalte i april at han var imot USA og NATOs angrep i Libya, og oppfordret muslimer i landet å kjempe imot.

De siste årene har imidlertid en annen leder innenfor organisasjonen kommet mer til syne, og etterhvert blitt et av gruppens mest kjente ansikter. Abu Yahya al-Libi (også kjent som Hasan Qayid eller Yunis al-Sahrawi) regnes som al-Qaidas ledende teolog. Al-Libi skal ha vært medlem av Libyan Islamic Fighting Group (LIFG) før han valgte å slå seg til Osama bin Laden og al-Qaida.

Tatt en etter en Med bin Laden død, er i hvert fall fem av organisasjonens øverste ledere tatt eller drept siden 2001.  

Khalid Sheikh Mohammed ble tatt i Pakistan i 2003. Han var en av hovedmennene bak angrepet 11. september, og var også indirekte ansvarlig for bombene på Bali i 2002.  

Også Abu Musab al-Zarqawi og hans etterfølger Abu Ayyub al-Masri, har blitt drept under amerikanske militæroperasjoner.

JUBLER: Amerikanere samlet seg på Times Square i New York for å feire da nyheten om at Osama bin Laden har blitt drept gikk verden over.Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
JUBLER: Amerikanere samlet seg på Times Square i New York for å feire da nyheten om at Osama bin Laden har blitt drept gikk verden over.Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Vis mer

Nylig ble også Abu Hafs al-Najdi, kjent som Abdul Ghani drept i Kunar-provinsen i Afghanistan 13 april i år. Han var ifølge det britiske forsvaret viet nest høyeste prioritet i jakten på å fange eller drepe opprørere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media