Slik blir høsten for deg:

Kan bli blant de første i verden

Smitteverntiltak, vaksinasjon og coronapass: Slik tror helsedirektør Bjørn Guldvog at høsten blir i Norge.

FLOKKIMMUNITET: Helsedirektør Bjørn Guldvog om coronautviklingen i løpet av høsten. Video: Kristian Riedder-Nilsen. Reporter: Frode Andersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie har varslet at Norge trolig vil kunne gå over til en normal hverdag med økt beredskap i september. Helsedirektør Bjørn Guldvog forklarer overfor Dagbladet hvordan han ser for seg at coronasituasjonen vil utvikle seg over de neste månedene.

- Vi er usikre på hvordan situasjonen vil se ut ettersom vi ikke har noen andre land å se til. Det er ingen land som har oppnådd en befolkningsimmunitet (flokkimmunitet journ.anm.) som sørger for at covid-19-smitten går nedover. Vi kan bli blant de første i verden som oppnår dette som følge av høy vaksinedekning i befolkningen, sier Guldvog til Dagbladet, men understreker at dette er usikkert.

Han anslår at en stor andel av befolkningen vil være fullvaksinert innen utgangen av september, og at en stor andel av 16- og 17-åringene vil ha fått minst én vaksinedose på tidspunktet.

To scenarioer

Guldvog trekker fram to mulige scenarioer for høsten.

- I beste fall vil vi få en såpass sterk befolkningsimmunitet at vi klarer å presse smitten nedover blant dem som er yngre enn 16 år, samt blant uvaksinerte voksne. I så tilfelle trenger vi svært få tiltak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer