Tre litauiske arbeidere omkom i Sørum-raset:

Kan bli bøtelagt - fire år etter raset

Mer enn fire år etter kvikkleireraset i Sørum kan grunneier bli bøtelagt. Samtidig kan Norsk Gjenvinning få en økonomisk smell.

DØDSRASET: Håkon Heyerdahl, geotekniker ved NGI, er uenig i henleggelsen av raset som gikk i Sørum i 2016, hvor tre personer mistet livet. Dette intervjuet er gjort for et år siden. Video: Nina Hansen / Reporter: Anders Fjellberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oppvasken etter kvikkleireraset i Sørum i november 2016, der tre litauere omkom, er ennå ikke over. Norges geotekniske institutt (NGI) påviste i sin rapport fra juli 2017 at årsaken til raset var menneskelig aktivitet - oppfylling av enorme mengder masse, kjørt inn utenfra, på en kolle som raste ut.

Det var Norsk Gjenvinning, via datterselskapet Asak Massemottak, som utførte anleggsarbeidet. Men de omkomne skogsarbeidernes arbeidsgiver, grunneier Hans-Ove Kirkeby, var tiltakshaver - og dermed ansvarlig overfor kommunen.

Leverte stevning

Dagen før det fatale raset i nabokommunen Gjerdrum, 30. desember 2020, og mer enn fire år etter Sørum-raset, leverte forsikringsselskapet Gjensidige inn en stevning i Nedre Romerike tingrett.

Der kreves Norsk Gjenvinning og Asak Massemottak for rundt 5 millioner kroner. Dette er et tilbakebetalingskrav (regress) fra forsikringsselskapet, for penger utbetalt i yrkesskadeforsikring til de etterlatte og for erstatningsoppgjøret etter skade på veien.

- Bakgrunnen for kravet er NGIs rapport, som fastslår at det var Norsk Gjenvinning/Asak massemottaks massepåfylling som utløste raset, forteller ØysteinThoresen i Gjensidige Forsikring til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer