Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Budsjetthrilleren

- Kan bli brudd i kveld

Avhenger av Erna og Siv, sier Knut Arild Hareide før krisemøte i kveld.

ALVORLIG: KrF-leder Knut Arild Hareide sier situasjonen i budsjettforhandlingene er alvorlig, og at det kan gå mot brudd. Landsstyremøtet i KrF fikk i går informasjon om den fastlåste situasjonen, og partiledelsen fikk mandat til å fortsette forhandlinger med tanke på en firepartiløsning, men også mandat for brudd, hvis regjeringspartiene ikke legger fram noe bedre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ALVORLIG: KrF-leder Knut Arild Hareide sier situasjonen i budsjettforhandlingene er alvorlig, og at det kan gå mot brudd. Landsstyremøtet i KrF fikk i går informasjon om den fastlåste situasjonen, og partiledelsen fikk mandat til å fortsette forhandlinger med tanke på en firepartiløsning, men også mandat for brudd, hvis regjeringspartiene ikke legger fram noe bedre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg og Siv Jensen må legge mer på bordet i kveld for å unngå at budsjettforhandlingene bryter sammen. Det gjør KrF-leder Knut Arild Hareide klart etter partiets ekstraordinære landsstyremøte i ettermiddag.

Partiledelsen gikk gjennom den fastlåste situasjonen i forhandlingene og sikret seg mandat til å bryte, om nødvendig.

- Fare for brudd

- Det var et tydelig signal fra landsstyret at man ønsker enighet mellom de fire samarbeidspartiene. Det kom gode innspill. Men det er stor fare for brudd, og ingen garanti for at vi blir enige, sier Hareide til Dagbladet.

Han legger skjul på at situasjonen er alvorlig.

Regjeringspartiene har så langt under budsjettforhandlingene lagt på bordet tiltak verd 3, 1 milliarder kroner, inkludert tiltak som skal ha klimaeffekt.

Hareide sier til Dagbladet at tilbudet som så langt er kommet, ikke er bra nok.

- Vi må vurdere tilbudet ut fra behovet om en betydelig reduksjon. Det er så langt ikke oppfylt, sier Hareide. Han sier sentrumspartiene har pekt på de problematiske sidene ved skissene som er lagt fram, slik at regjeringspartiene er fullt klar over hvor partiene står.

- Ikke bra nok

Han understreker at det ikke bare er miljøprofilen som fortsatt er for dårlig. KrF har krevd bedringer på både skole-, familie- og distriktspolitikk.

- Men den skissen som nå ligger der, blir det færre lærere enn det er i dag. Det gir en illustrasjon, sier Hareide.

I kveld har statsminister Erna Solberg innkalt partilederne Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande til en alvorsprat i statsministerboligen. Her vil statsministeren prøve å kartlegge hva som skal til for å komme fram til en løsning.

Så langt har Frp ikke rikket seg når det gjelder den såkalte bilpakken.

- Bilpakken ligger fast, gjentok Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik senest i formiddag. Kilder i regjeringspartiene understreker imidlertid at det ligger avgiftsøkninger i andre tiltak, og at man må se på hele pakken av tiltak.

Venstre-leder Trine Skei Grande har vært kategorisk i kravet om at det skal forhandles om hele budsjettet, også bilpakken. I formiddag hørtes hun noe rundere ut i formuleringene.

- Venstre er uansett klare på hva vi må ha gjennom i dette budsjettet, nemlig kutt i klimagassutslipp, sa hun. Om det er tegn på at partene nærmer seg, er helt åpent.

Skiller seg ikke fra Venstre

Det har vært spekulert i om hvorvidt KrF kan sikre flertall for budsjettet alene, uten Venstre. Hareide gjentar at KrF ikke har stilt noe ultimatum om at bilpakken må endres. Han sier det likevel at å forhandle fram budsjett med regjeringspartiene uten Venstre er svært lite aktuelt.

- Det skal mye til før vi skiller lag, sier han.

- Kan det bli avklart på møtet i kveld om dere fortsetter å forhandle eller om det blir brudd?

- Det kan jeg ikke svare på. Det er avhengig av hva som kommer, sier Hareide.

Felles forpliktelse

Sentralstyremedlem Geirmund Lykke sier KrFs landsstyre slutter opp om stortingsgruppa i å utfordre regjeringen til å levere på det den har lovet.

- Det er merkelig at regjeringen går til forhandlinger med ultimatum og ikke leverer på det grønne skatteskiftet som ble avtalt med partene i fjor. Alle de fire samarbeidspartiene har en felles forpliktelse til å nå klimamålene som ble satt i Paris i fjor. Jeg håper at alle partiene nå ser seg tjent med å unngå å skape en situasjn i Stortinget nå kort tid før valget, sier Lykke til Dagbladet.

Han ser ikke for seg at KrF og Venstre går hver sin vei i budsjettforhandlingene.

- Vi har nettopp vedtatt en samarbeidsstrategi om regjeringssamarbeid med Venstre og Høyre. Da rimer det dårlig å bryte med Venstre allerede nå, sier Lykke.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!