Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM ALEPPO:

- Kan bli den største massakren av sivile siden andre verdenskrig

FN-krisemøte om Aleppo i dag.

PÅ FLUKT: Siden helga har rundt 16 000 mennesker flyktet fra bydeler i Øst-Aleppo, hvor kampene har vært voldsomme de siste ukene. Øst-Aleppo har vært beleiret siden juli måned, og menneskene i de opposisjonskontrollerte områdene har gjennomlevd forferdelige måneder. Flere flykter at enda mer død og elendighet vil skje de nærmeste ukene, da Syrias president Bashar al-Assad og hans regime er fast bestemt på å få kontrollen over hele Aleppo. Koste hva det koste vil . I dag holder FN krisemøte om Aleppo. Foto: Epa / Scanpix
PÅ FLUKT: Siden helga har rundt 16 000 mennesker flyktet fra bydeler i Øst-Aleppo, hvor kampene har vært voldsomme de siste ukene. Øst-Aleppo har vært beleiret siden juli måned, og menneskene i de opposisjonskontrollerte områdene har gjennomlevd forferdelige måneder. Flere flykter at enda mer død og elendighet vil skje de nærmeste ukene, da Syrias president Bashar al-Assad og hans regime er fast bestemt på å få kontrollen over hele Aleppo. Koste hva det koste vil . I dag holder FN krisemøte om Aleppo. Foto: Epa / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
I KØ FOR Å KOMME SEG UT: Utslitte syrere har vært beleiret siden juli. Nå vil de ut. Foto: George Ourfalian / Afp / Scanpix 
I KØ FOR Å KOMME SEG UT: Utslitte syrere har vært beleiret siden juli. Nå vil de ut. Foto: George Ourfalian / Afp / Scanpix  Vis mer

FNs sikkerhetsråd holder i ettermiddag et hasteinnkalt møte om den alvorlige humanitære situasjonen i Aleppo, skriver NTB.

Siden helga har Bashar al-Assads regjeringshær hatt et voldsomt press på den østlige delen av Aleppo, som inntil da ble kontrollert av oppprørerne. Men denne uka har hæren, ved hjelp av massiv bombing fra syriske og russiske fly - samt ulike militsgrupper, tatt kontroll over flere områder av Øst-Aleppo. Opptil 16 000 mennesker har flyktet herfra siden da, ifølge BBC.

- Flere vil flykte

SULTNE: Rundt 200 000 mennesker har vært beleiret i Øst-Aleppo. De siste dagene flykter mange av dem. I håp om å få mat og medisiner, som det har vært lite av i de opprørskontrollerte bydelene. Foto: George Ourfalian / Afp / Scanpix
SULTNE: Rundt 200 000 mennesker har vært beleiret i Øst-Aleppo. De siste dagene flykter mange av dem. I håp om å få mat og medisiner, som det har vært lite av i de opprørskontrollerte bydelene. Foto: George Ourfalian / Afp / Scanpix Vis mer

FNs humanitære sjef, Stephen O'Brien vil informere FN i dag. Han sier at de forventer at mange tusen flere mennesker vil flykte hvis kampene fortsetter, og blir enda voldsommere de nærmeste dagene.

O'Brien uttrykker stor bekymring, og kaller situasjonen «dypt alarmerende».

Minst 18 personer ble drept i flyangrep det siste døgnet, melder BBC, i tillegg til at 10 personer døde i et flyangrep i Bab al-Nairab-området i går morges.

- Kan ikke tie

- Frankrike og dets allierte kan ikke fortsette å tie i møte med det som kan bli den største massakren av sivile siden andre verdenskrig, sa François Delattre, Frankrikes FN-ambassadør i går, ifølge NTB.

Det er han og den britiske FN-ambassadøren, Matthew Rycroft, som har vært pådrivere for krisemøtet og organisering av nødhjelp.

- Stopp bombingen

Tidligere denne uken sa Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen og spesialrådgiver for FN, at situasjonen i Syria ikke kunne vært verre. Nødhjelpen står klar, men man venter på grønt lys fra Moskva og Aleppo.

- Aleppos framtid er i deres hender, og vi oppfordrer regimet og Russland til å stanse bombingen i området og slippe nødhjelpen inn, sier Rycroft.

Aleppo var Syrias viktigste handelsby før borgerkrigen startet for fem år siden. Den var også landets nest største by, med en rekke Unesco-vernede bygninger og områder.

Tida renner ut

Ingen vet helt nøyaktig hvor mange mennesker som befinner seg i den østlige delen av Aleppo, men rundt 200 000 personer er det som har vært oftest nevnt. Blant disse skal nå rundt 16 000 ha flyktet til områder kontrollert av kurdere eller til Vest-Aleppo, der Bashar al-Assad og hans regime styrer.

Opprørsgruppene ønsker ikke å gi seg. Spørsmålet er hvor lenge de kan holde ut. Øst-Aleppo har vært beleiret siden juli måned, og innbyggerne mangler mat og medisiner. I tillegg er alle sykehusene ødelagt, det er lite vann igjen - og knapt noe bensin. «Tida er i ferd med å løpe ut», skriver Al Jazeera.

- Alt er bare støvete her. Bombingen stopper aldri. Vi har ikke brensel, så bilene står, sier en 45-årig trebarnsfar.

Han fortviler over at opprørerne ikke har klart å oppheve beleiringen rundt Øst-Aleppo, og at de nå er i ferd med å miste kontrollen over området.

- Og det internasjonale samfunnet har ikke klart å sende oss forsyninger og hjelp. Min familie og meg overlever fra dag til dag, mens tønnebombene slippes over oss fra flyene. Vi har ikke noe sted å dra.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!