Coronapandemien

- Kan bli dobbelt så ille

I dag vil Boris Johnson komme med sterke advarsler til parlamentarikere, i et forsøk på å vinne støtte til sine fire uker lange nedstengning.

STENG NED: Fra torsdag skal Storbrtiannia og London etter planen stenges ned i en måned. Foto: Shutterstock / NTB
STENG NED: Fra torsdag skal Storbrtiannia og London etter planen stenges ned i en måned. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I helga annonserte Storbritannias statsminister Boris Johnson at han ønsker å stenge ned England fra torsdag kveld og i en måned framover.

Det betyr at puber, treningssentre, frisører og enkelte butikker stenger. Skoler og dagligvarer vil fortsette å være åpent, og Johnson ba innstendig folk om å holde seg innendørs.

For smittekurven i Storbritannia gir grunn til bekymring. Fredag presenterte BBC dokumenter som viser at smittekurven i landet nå er verre enn helsemyndighetenes «worst case scenario».

- Kan få dobbelt så mange dødsfall

I dag skal statsministeren tale til Parlamentet. Der kommer han antakelig til å tegne opp et dystert bilde av vinterutsiktene, ifølge BBC.

- Modeller fra våre vitenskapsfolk viser at dersom vi ikke tar grep nå så kan vi få dobbelt så mange, eller flere, dødsfall i løpet av vinteren, sammenliknet med den første smittebølgen, vil Johnson si.

- Når vi står overfor de siste tallene er det ikke noe annet alternativ enn å ta grep på et nasjonalt nivå.

Ifølge BBC er det også ventet at Johnson vil anerkjenne at en del politikere mener at «vi skulle ha kommet til denne avgjørelsen tidligere», men at han vil forsvare sin avgjørelse om å forsøke å kontrollere viruset med «sterk lokal handling og sterkt lokalt lederskap».

Får kritikk

I midten av oktober innførte Johnson en smittevernstrategi der landet ble inndelt i tre farenivåer, som bare gjelder for England. Det betyr at byer kan stenges ned lokalt, samtidig som resten av landet holdes relativt åpent.

Dette tiltaket ble av flere kritisert for å ikke være tilstrekkelig.

STENGER: Boris Johnson informerer som strenge tiltak mot coronaviruet i England. Vis mer

Johnson må få støtte av politikerne i Underhuset, og der er det ikke alle som applauderer nedstengningsplanene, heller ikke i hans eget parti.

Den konservative parlamentarikeren Graham Brady sparer ikke på kruttet når han skal omtale nedstengningsplanene.

- Dersom disse tiltakene ble satt i verk i et totalitært land så ville vi fordømt det som en form for ondskap - og her går fjerningen av folks grunnleggende friheter gjennom nesten uten kommentar, sier Brady.

Én million smittet

De nye nedstengningsplanene innebærer at det bare er visse unntak som gjør at briter kan forlate hjemmene sine, blant annet trening.

Hårklipp og feriereiser må legges på hylla. Arbeidsplasser kan holdes åpne så lenge de ansatte kan jobbe hjemmefra.

Johnson annonserte planene på lørdag, samme dag som antall smittetilfeller i Storbritannia rundet én million. Da var smittetallet det siste døgnet 22.000.

Landet har også flest registrerte coronarelaterte dødsfall i Europa med 45 000.

Da Johnson la fram de nye, strenge coronarestriksjonene lørdag argumenterte han langs de samme linjer som Erna Solberg gjorde da den norske regjeringen nylig strammet inn på tiltakene.

Johnson vil ta grep nå, for at jula skal bli så normal som mulig.

- Julen kommer til å bli annerledes i år, kanskje veldig annerledes, men mitt oppriktige håp er at vi gjennom handling kan sørge for at familier over landet kan være sammen, sa statsministeren.

Johnsons frykter også at det britiske helsevesenet vil bli overbelastet uten handling nå.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer